Stad zet in op jeugdwielrennen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De klok tikt. Nog minder dan vijf maanden en dan vinden van 19 tot en met 22 september op vier dagen tijd zes WK-tijdritten hun weg van Knokke-Heist naar Brugge. In aanloop naar dat WK Wielrennen wil Brugge ook de jeugd betrekken bij deze unieke gebeurtenis.

En dat gebeurt in de vorm van een aantal evenementen die in de komende maanden vóór het wereldkampioenschap niet alleen als doel hebben het WK op zich of Brugge als wielerstad te promoten, maar ook het jeugdwielrennen een nieuw elan te geven.

Daarom stond de Stad erop werk te maken van twee concrete projecten waarbij de jeugd concreet wordt aangezet tot fietsen en wielrennen. Omdat het nooit vroeg genoeg is om te beginnen, gaan we aan de slag met de allerjongsten.

Bij het evenement ‘Wij Kunnen fietsen’ zijn het immers kinderen van 3 tot 5 jaar die onder begeleiding van een fietsmeester leren fietsen zonder zijwieltjes. Drie weekenddagen lang - op zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 juni - zullen ouders op vijf verschillende locaties in Brugge de kans krijgen om hun kind te zien uitgroeien tot een evenwichtskunstenaar op de fiets.

Deelname is gratis en inschrijven verplicht via www.brugge.be/wij-kunnen-fietsen waar ook alle info te vinden is. 

Want dat kan een eerste stap zijn om op latere leeftijd de stap naar wielrennen te zetten. Om de Brugse jongeren daarin te stimuleren wordt het project ‘Ik word wielrenner’ gelanceerd. Wie in zijn kind een toekomstige wielrenner of wielrenster ziet, kan door middel van een tiendelige lessenreeks door ervaren trainers stap voor stap opgeleid worden tot een mini-Flandrien.

Dit project is gericht op meisjes en jongens van 9 tot 12 jaar en wordt mee georganiseerd door de Koninklijke Brugse Velosport, één van de oudste wielerclubs van Brugge, die van het WK gebruik wil maken om zijn jeugdafdeling opnieuw op te starten.

Twee keer per week zullen ervaren trainers de jongeren op een leerrijke en uitdagende manier klaarstomen voor een eerste ervaring als heuse wielrenner. Blijft een deelnemer dus ook na de lessenreeks gebeten door de wielermicrobe dan is het mogelijk om aan te sluiten bij de Koninklijke Brugse Velosport.

De lessenreeks ‘Ik word wielrenner’ gaat elke woensdag (13.30u tot 15u) en elke zaterdag (9.30u tot 11u) door vanaf 26 mei tot 26 juni aan het Jan Breydelstadion. Meer info en inschrijven op www.brugge.be/ik-word-wielrenner

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧