Stad zet in op jeugdwielrennen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De klok tikt. Nog minder dan vijf maanden en dan vinden van 19 tot en met 22 september op vier dagen tijd zes WK-tijdritten hun weg van Knokke-Heist naar Brugge. In aanloop naar dat WK Wielrennen wil Brugge ook de jeugd betrekken bij deze unieke gebeurtenis.

En dat gebeurt in de vorm van een aantal evenementen die in de komende maanden vóór het wereldkampioenschap niet alleen als doel hebben het WK op zich of Brugge als wielerstad te promoten, maar ook het jeugdwielrennen een nieuw elan te geven.

Daarom stond de Stad erop werk te maken van twee concrete projecten waarbij de jeugd concreet wordt aangezet tot fietsen en wielrennen. Omdat het nooit vroeg genoeg is om te beginnen, gaan we aan de slag met de allerjongsten.

Bij het evenement ‘Wij Kunnen fietsen’ zijn het immers kinderen van 3 tot 5 jaar die onder begeleiding van een fietsmeester leren fietsen zonder zijwieltjes. Drie weekenddagen lang - op zaterdag 5, zondag 6 en zaterdag 12 juni - zullen ouders op vijf verschillende locaties in Brugge de kans krijgen om hun kind te zien uitgroeien tot een evenwichtskunstenaar op de fiets.

Deelname is gratis en inschrijven verplicht via www.brugge.be/wij-kunnen-fietsen waar ook alle info te vinden is. 

Want dat kan een eerste stap zijn om op latere leeftijd de stap naar wielrennen te zetten. Om de Brugse jongeren daarin te stimuleren wordt het project ‘Ik word wielrenner’ gelanceerd. Wie in zijn kind een toekomstige wielrenner of wielrenster ziet, kan door middel van een tiendelige lessenreeks door ervaren trainers stap voor stap opgeleid worden tot een mini-Flandrien.

Dit project is gericht op meisjes en jongens van 9 tot 12 jaar en wordt mee georganiseerd door de Koninklijke Brugse Velosport, één van de oudste wielerclubs van Brugge, die van het WK gebruik wil maken om zijn jeugdafdeling opnieuw op te starten.

Twee keer per week zullen ervaren trainers de jongeren op een leerrijke en uitdagende manier klaarstomen voor een eerste ervaring als heuse wielrenner. Blijft een deelnemer dus ook na de lessenreeks gebeten door de wielermicrobe dan is het mogelijk om aan te sluiten bij de Koninklijke Brugse Velosport.

De lessenreeks ‘Ik word wielrenner’ gaat elke woensdag (13.30u tot 15u) en elke zaterdag (9.30u tot 11u) door vanaf 26 mei tot 26 juni aan het Jan Breydelstadion. Meer info en inschrijven op www.brugge.be/ik-word-wielrenner

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.