Startmoment Sportivos

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sportivos is een traject op maat waarbij sportclubs ondersteund worden in het voorkomen van alcohol- en drugproblemen. Daarnaast wordt gezorgd voor een gezonde en veilige sportomgeving.

Door in te stappen in het project Sportivos willen we de daad bij het woord voegen en zijn we op zoek gegaan naar Brugse sportclubs die hier ook mee aan de slag willen. Geen sinecure, want het onderwerp is niet altijd evident om constructief mee om te gaan. Ik ben dan ook zeer blij dat we met één van onze lokale voetbalclubs een sterke partner gevonden hebben om dit verhaal in Brugge uit te rollen, namelijk Dosko Sint-Kruis.

Met dit project winnen trouwens alle partijen: de club wint omdat de atleten beter gaan presteren, ze krijgen een gezond imago waardoor ze aantrekkelijker zijn en het financieel beter doen en ze doen aan gezondheidspromotie met maatschappelijke impact. De Stad wint dan weer omdat we mogelijke problemen kunnen voorkomen. We creëren gezonde clubs met gezonde leden, de voorbeeldrol van de clubs zetten ook de stad op de kaart en op deze manier profileert de Stad Brugge zich als gezonde en actieve stad waar iedereen maximaal de kans krijgt om gezond te leven in een gezonde omgeving.

Tijdens het project gaat men aan de slag met de sleutelfiguren binnen de sportclub: bestuursleden en kantineverantwoordelijken krijgen vormingen aangeboden over verantwoord alcohol schenken en hoe ermee om te gaan. De bredere clubleden (o.a. trainers en andere vrijwilligers) worden gesensibiliseerd door gerichte communicatie en door het organiseren van een actie over verkeersveiligheid. Hierna ontvangt de club het Sportivos Brons-label en is het de bedoeling om op termijn alle clubs dit label te laten behalen.

Daarna is er nog mogelijkheid om een Zilver of zelfs Gouden label te behalen door ook de andere clubleden in te schakelen en door de club hun maatschappelijke rol te laten erkennen en gebruiken voor andere dergelijke onderwerpen.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.