Vestiging Lingang Group in Zeebrugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In het College van 20 april werd een vergunning afgeleverd aan het Chinese bedrijf Lingang Group voor de realisatie van een vestiging in de Koffieweg in de haven van Zeebrugge. Dit bedrijf staat in voor de ontwikkeling van de Yangshan Vrijhandelszone, die de grootste containerhaven ter wereld is. De oprichting van hun nieuw bedrijf in Zeebrugge zal de handel tussen China en Europa een boost geven. Bovendien biedt het ook kansen voor tewerkstelling in onze regio.

Lingang Group zal aan de Koffieweg in Zeebrugge een nieuw bedrijf oprichten voor de logistieke verwerking van goederen die per container vanuit China worden ingevoerd in Europa, of die vanuit Europa per container geëxporteerd worden naar China. Hiermee zal de e-commerce en de traditionele offline handel tussen Europa en China verder ontwikkeld worden.

De site aan de Koffieweg heeft een oppervlakte van 15 hectare. Het terrein bestaat uit verschillende onderdelen:

  • een warehouse (76.000 m2), opgedeeld in 10 units, telkens voorzien van beperkte kantoorfaciliteiten
  • een containeryard (22.000 m2) voor het stapelen van lege of volle containers
  • toegangsgebouw (gatecontrol) met kantoren
  • een parking voor personenwagens (188 + 12 voorbehouden parkeerplaatsen)
  • een wachtzone voor vrachtwagens (21 plaatsen)
  • een drop off-zone voor vrachtwagens (64 plaatsen)

Het magazijn heeft grosso modo een volume van 204,6 meter op 376,6 met een hoogte van 12,32 meter.

Op elke plaats waar kantoren gevestigd zijn ( bij het toegangsgebouw en bij elk van de 10 units van het warehouse), wordt een IBA-systeem (Individuele Behandeling van Afvalwater) geplaatst voor het zuiveren van het huishoudelijk afvalwater. Dit afvalwater zal geloosd worden in de riolering van de Koffieweg, die uitmondt in het nabijgelegen dok.

In de warehouse zullen via de laadkades (10 per unit) containers gelost of geladen worden. Er zullen in deze vestiging geen be- of verwerkingsactiviteiten van producten plaats vinden. Mogelijk worden er wel goederen (her-)verpakt gezien er ook beperkte picking-activiteiten, dit is het klaarmaken van pakjes die online besteld zijn voor verzending, kunnen plaatsvinden.

Er zullen verschillende goederen gestockeerd worden maar de opslag van bulkgoederen, stuivende stoffen, gevaarlijke stoffen en explosieven kunnen niet. Omdat het gebouw niet gekoeld wordt, is ook de opslag van gekoelde voedingsmiddelen niet mogelijk. Het grootste deel van de opgeslagen goederen zullen textiel en elektronica zijn.

De vestiging van Lingang biedt ook mooie kansen voor de tewerkstelling in de regio. Er zullen ongeveer 290 mensen tewerkgesteld worden.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.