Vestiging Lingang Group in Zeebrugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In het College van 20 april werd een vergunning afgeleverd aan het Chinese bedrijf Lingang Group voor de realisatie van een vestiging in de Koffieweg in de haven van Zeebrugge. Dit bedrijf staat in voor de ontwikkeling van de Yangshan Vrijhandelszone, die de grootste containerhaven ter wereld is. De oprichting van hun nieuw bedrijf in Zeebrugge zal de handel tussen China en Europa een boost geven. Bovendien biedt het ook kansen voor tewerkstelling in onze regio.

Lingang Group zal aan de Koffieweg in Zeebrugge een nieuw bedrijf oprichten voor de logistieke verwerking van goederen die per container vanuit China worden ingevoerd in Europa, of die vanuit Europa per container geëxporteerd worden naar China. Hiermee zal de e-commerce en de traditionele offline handel tussen Europa en China verder ontwikkeld worden.

De site aan de Koffieweg heeft een oppervlakte van 15 hectare. Het terrein bestaat uit verschillende onderdelen:

  • een warehouse (76.000 m2), opgedeeld in 10 units, telkens voorzien van beperkte kantoorfaciliteiten
  • een containeryard (22.000 m2) voor het stapelen van lege of volle containers
  • toegangsgebouw (gatecontrol) met kantoren
  • een parking voor personenwagens (188 + 12 voorbehouden parkeerplaatsen)
  • een wachtzone voor vrachtwagens (21 plaatsen)
  • een drop off-zone voor vrachtwagens (64 plaatsen)

Het magazijn heeft grosso modo een volume van 204,6 meter op 376,6 met een hoogte van 12,32 meter.

Op elke plaats waar kantoren gevestigd zijn ( bij het toegangsgebouw en bij elk van de 10 units van het warehouse), wordt een IBA-systeem (Individuele Behandeling van Afvalwater) geplaatst voor het zuiveren van het huishoudelijk afvalwater. Dit afvalwater zal geloosd worden in de riolering van de Koffieweg, die uitmondt in het nabijgelegen dok.

In de warehouse zullen via de laadkades (10 per unit) containers gelost of geladen worden. Er zullen in deze vestiging geen be- of verwerkingsactiviteiten van producten plaats vinden. Mogelijk worden er wel goederen (her-)verpakt gezien er ook beperkte picking-activiteiten, dit is het klaarmaken van pakjes die online besteld zijn voor verzending, kunnen plaatsvinden.

Er zullen verschillende goederen gestockeerd worden maar de opslag van bulkgoederen, stuivende stoffen, gevaarlijke stoffen en explosieven kunnen niet. Omdat het gebouw niet gekoeld wordt, is ook de opslag van gekoelde voedingsmiddelen niet mogelijk. Het grootste deel van de opgeslagen goederen zullen textiel en elektronica zijn.

De vestiging van Lingang biedt ook mooie kansen voor de tewerkstelling in de regio. Er zullen ongeveer 290 mensen tewerkgesteld worden.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.