Voorstelling site Veemarkt in Sint-Michiels

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In augustus 2019 werd de veemarktactiviteit op de site stopgezet en zorgde het verdwijnen van deze functie voor nieuwe opportuniteiten. Vanuit de stad waren we al langer vragende partij voor een totale reconversie van de site. Want, als we eerlijk zijn, behalve de zondagsmarkt en bij voetbalwedstrijden, als het plein dienst doet als parking, ligt de site er toch verlaten bij.

Omwille van de strategisch ligging, dicht aan de kerk van sint-Michiels, en de grootte van de site stelden we als stad dan ook voor om een masterplan op te maken voor een nieuwe invulling waarbij een mix van functies kan worden samengebracht. Hiervoor gingen de stad en de ontwikkelaar samen aan tafel zitten.

Dankzij dit dialogerend vergunningenbeleid gingen we in juli 2020 principieel akkoord met het masterplan dat voorzag in tien nieuwe gebouwen. Doorslaggevend voor ons wat de mix van wonen, werken, handel en diensten in combinatie met een centrale groene ruimte én – niet onbelangrijk- het behoud van een plek voor de wekelijkse zondagsmarkt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 7 KMO-units op het gelijkvloers en 12 duplex-appartementen erboven. Dit toont aan waar we naartoe willen met zuinig ruimtegebruik.

In deze eerste fase zullen er vier gebouwen gerealiseerd worden waaronder een nieuwe overdekte markthal en zal het marktplein ook aangelegd worden. Deze eerste fase omvat direct ook een ondergronds  parking die alle gebouwen met elkaar zal verbinden om de parkeeroverlast in de omgeving te beperken.

Ook de marktbezoekers zullen gratis gebruik kunnen maken van de 325 publieke parkeerplaatsen waar ik altijd voor geijverd heb.

Deze nieuwe hal zal iets kleiner zijn dan de originele hal, maar zal ook een rol spelen tijdens de wekelijkse zondagsmarkt. De hal kan worden ingezet op andere momenten om van de Veemarkt site een levendig stadsdeel te maken.

Langs de Koningin Astridlaan komen twee nieuwe gebouwen met zowel woningen en kantoren, maar ook een Albert Heijn en wat kleinere horecazaken. Om wat dynamiek en sfeer te brengen.

Hierdoor zal het straatbeeld langs de Koningin Astridlaan binnen enkele jaren een compleet nieuw en verbeterd uiterlijk krijgen.

 

 

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.