Werking Federale Gerechtelijke Politie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Onze veiligheid en ons maatschappijmodel staan onder druk. Criminele organisaties dreigen vrij spel te krijgen, de onderwereld infiltreert in de bovenwereld. Zuid-Amerikaanse drugskartels zijn nu al in ons land aanwezig. Ze dreigen hun barbaarse foltertechnieken gewoonweg te importeren. Onderzoekers en parketmagistraten worden bedreigd. Daar is maar 1 woord voor: ontluisterend!

De operatie ‘Sky ECC’ is een internationaal succes waar we trots op moeten zijn, maar het vreet aan de onderzoekscapaciteit van de FGP. We zijn op een punt gekomen waar er onverantwoorde risico’s genomen zullen worden. Zelfs in zaken van groot banditisme en georganiseerde criminaliteit moeten onze mensen prioritiseren.

Kortom, de FGP heeft versterking nodig. Geld én personeel. Een veilige samenleving is de kerntaak van onze overheid.

Minister Verlinden heeft deze legislatuur al heel wat inspanningen gedaan. Het politiebudget gaat deze legislatuur progressief en structureel omhoog. Tussen 2020 en 2024 komt er 100 miljoen bij. De personeelscapaciteit van de FGP, die sinds 2014 onder Jambon stelselmatig was afgebouwd, is sinds uw aantreden opnieuw versterkt, met 200 medewerkers. Er zijn de investeringen in I-Police en het sectoraal akkoord.

Maar daarmee zijn we er echter nog niet. Er is nood aan bijkomende investeringen in mensen en middelen. Alle partijen zijn het er over eens dat er extra geld moet naar veiligheid. Ik hoop dat al die partijen bij de begrotingsbesprekingen even consequent en uitgesproken zullen zijn. Woord bij daad!

Ik vroeg de minister tijdens de plenaire vergadering wat ze bovenop de talrijke inspanningen die al gebeurden bijkomend zal doen om de FGP te versterken.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.