Werking Federale Gerechtelijke Politie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Onze veiligheid en ons maatschappijmodel staan onder druk. Criminele organisaties dreigen vrij spel te krijgen, de onderwereld infiltreert in de bovenwereld. Zuid-Amerikaanse drugskartels zijn nu al in ons land aanwezig. Ze dreigen hun barbaarse foltertechnieken gewoonweg te importeren. Onderzoekers en parketmagistraten worden bedreigd. Daar is maar 1 woord voor: ontluisterend!

De operatie ‘Sky ECC’ is een internationaal succes waar we trots op moeten zijn, maar het vreet aan de onderzoekscapaciteit van de FGP. We zijn op een punt gekomen waar er onverantwoorde risico’s genomen zullen worden. Zelfs in zaken van groot banditisme en georganiseerde criminaliteit moeten onze mensen prioritiseren.

Kortom, de FGP heeft versterking nodig. Geld én personeel. Een veilige samenleving is de kerntaak van onze overheid.

Minister Verlinden heeft deze legislatuur al heel wat inspanningen gedaan. Het politiebudget gaat deze legislatuur progressief en structureel omhoog. Tussen 2020 en 2024 komt er 100 miljoen bij. De personeelscapaciteit van de FGP, die sinds 2014 onder Jambon stelselmatig was afgebouwd, is sinds uw aantreden opnieuw versterkt, met 200 medewerkers. Er zijn de investeringen in I-Police en het sectoraal akkoord.

Maar daarmee zijn we er echter nog niet. Er is nood aan bijkomende investeringen in mensen en middelen. Alle partijen zijn het er over eens dat er extra geld moet naar veiligheid. Ik hoop dat al die partijen bij de begrotingsbesprekingen even consequent en uitgesproken zullen zijn. Woord bij daad!

Ik vroeg de minister tijdens de plenaire vergadering wat ze bovenop de talrijke inspanningen die al gebeurden bijkomend zal doen om de FGP te versterken.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧