Werking Federale Gerechtelijke Politie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Onze veiligheid en ons maatschappijmodel staan onder druk. Criminele organisaties dreigen vrij spel te krijgen, de onderwereld infiltreert in de bovenwereld. Zuid-Amerikaanse drugskartels zijn nu al in ons land aanwezig. Ze dreigen hun barbaarse foltertechnieken gewoonweg te importeren. Onderzoekers en parketmagistraten worden bedreigd. Daar is maar 1 woord voor: ontluisterend!

De operatie ‘Sky ECC’ is een internationaal succes waar we trots op moeten zijn, maar het vreet aan de onderzoekscapaciteit van de FGP. We zijn op een punt gekomen waar er onverantwoorde risico’s genomen zullen worden. Zelfs in zaken van groot banditisme en georganiseerde criminaliteit moeten onze mensen prioritiseren.

Kortom, de FGP heeft versterking nodig. Geld én personeel. Een veilige samenleving is de kerntaak van onze overheid.

Minister Verlinden heeft deze legislatuur al heel wat inspanningen gedaan. Het politiebudget gaat deze legislatuur progressief en structureel omhoog. Tussen 2020 en 2024 komt er 100 miljoen bij. De personeelscapaciteit van de FGP, die sinds 2014 onder Jambon stelselmatig was afgebouwd, is sinds uw aantreden opnieuw versterkt, met 200 medewerkers. Er zijn de investeringen in I-Police en het sectoraal akkoord.

Maar daarmee zijn we er echter nog niet. Er is nood aan bijkomende investeringen in mensen en middelen. Alle partijen zijn het er over eens dat er extra geld moet naar veiligheid. Ik hoop dat al die partijen bij de begrotingsbesprekingen even consequent en uitgesproken zullen zijn. Woord bij daad!

Ik vroeg de minister tijdens de plenaire vergadering wat ze bovenop de talrijke inspanningen die al gebeurden bijkomend zal doen om de FGP te versterken.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.