Afschaffen mondmaskerplicht lagere school

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

CD&V heeft gedurende deze coronacrisis steeds bijzondere aandacht gevraagd en gegeven aan onze kinderen en jongeren. Onze Vlaamse minister van Jeugd Benjamin Dalle brak deze week nog als eerste de lans voor de afschaffing van de mondmaskerplicht voor kinderen vanaf 6 jaar. Onze fractie staat volledig achter die oproep.

Wat ons betreft gaat die mondmaskerplicht voor kinderen in de lagere scholen morgen als eerste op de schop. Het belemmert niet alleen de sociale contacten van de kinderen, maar het zorgt ook voor concentratieproblemen en het kan zelfs leiden tot een taalachterstand bij de zwakste leerlingen. Bovendien hebben bijna 30% van de kinderen tussen 5 en 11 jaar al hun eerste prik gekregen.  Kinderen moeten niet opdraaien voor het bieden van meer vrijheid aan volwassenen. Mondmaskers in de scholen terwijl de discotheken terug zouden open gaan, dat kunnen we niet uitleggen.

Ik pleitte tijdens de plenaire vergadering daarom voor het afschaffen van het mondmakser in de lagere school. Daarnaast vroeg ik dat Vlaamse jongeren tussen 12 en 17 jaar die vrijwillig hun boosterprik haalden, de garantie moeten krijgen dat het al dan niet kiezen voor die booster geen gevolgen heeft voor de geldigheid van het CST van die jongeren.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.