Nieuw woonproject op site Rust Roest in de Groenestraat

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In het kader van een samenwerkingsovereenkomst tussen CAAAP en de Stad Brugge worden de voormalige percelen van Rust Roest en ook opslagplaatsen van de Stad Brugge, samen met aanpalende private eigendommen waarop nu garageboxen staan, ontwikkeld tot een nieuw woonproject.

De site is gelegen tussen de Beenhouwersstraat, de Groenestraat en Rozendal en is op vandaag quasi volledige bebouwd met loodsen en garageboxen. “Door de samenvoeging met een waardevolle tuin van een pand aan de Gulden Vlieslaan hadden we de kans om hier een nieuwe inbreiding te realiseren. De eerste ideeën stammen al uit 2013, nu zit de eigenlijke omgevingsvergunning in een finale fase. De vervallen bebouwing zal plaatsmaken voor 16 nieuwe eengezinswoningen en 42 appartementen rond een groen park en enkele pleintjes.

De site zal toegankelijk zijn via Rozendal en via de Groenestraat. Onder de site komt ook een ruime ondergrondse parking met een 90-tal plaatsen. De openbare ruimte, waar de woningen rond gebouwd zullen worden, wordt groen aangelegd.  Er zijn een ook een aantal pleintjes voorzien.

De architectuur van de gebouwen sluit aan op de omgeving van de Brugse binnenstad. Er wordt gekozen voor een architectuur in baksteen waarbij er een duidelijke differentiatie is tussen de verschillende baksteenverbanden. Er wordt een rood/grijs genuanceerde baksteen gekozen, die op verschillende manieren gevoegd zal worden. Als dakmateriaal wordt er voor een tegelpan gekozen.

De grootste meerwaarde is toch het nieuwe parkje dat ook voor de buurt toegankelijk zal zijn. Door dit project zal een bouwvallige site een mooie bestemming krijgen en komt er een stukje groene openbare ruimte bij in de stad. Dergelijke projecten zorgen ervoor dat wonen in de binnenstad aantrekkelijk blijft. Het is een ideale woonlocatie: gelegen in het centrum van de stad, maar toch met de neus aan de stadsring zodat het voor iedereen vlot bereikbaar is. 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧