nieuwe woningen van Brugse Maatschappij voor Huisvesting in Koolkerke

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de André Goossensstraat te Koolkerke is door de Brugse Maatschappij voor Huisvesting een nieuwe woonwijk gebouwd die nu klaar is voor gebruik. In totaal zijn er 79 woongelegenheden gebouwd. Hiervan zullen er 43 verhuurd en 36 verkocht worden. Een geslaagd project met veel aandacht voor een duurzame invulling van de wijk.

Er werd al voor de eerste keer onderhandeld over de aankoop van deze grond met hoeve in 1974. In 1979 werd de grond aangekocht, maar pas in 2008 werd beslist om er een bouwproject op te starten. De hoeve zelf stond al vele jaren leeg en de weiden werden vooral gebruikt om paarden te laten grazen. Het project bestaat uit 38 woningen gebouwd met 2, 3, 5, 6 en 7 slaapkamers. 36 van deze woningen zullen verkocht worden. Daarnaast zijn er nog 41 appartementen, waarvan 12 met 3 slaapkamers voor gezinnen met 1 of 2 kinderen, 23 appartementen met 2 slaapkamers voor kleine gezinnen en alleenstaanden, en 6 éénslaapkamerappartementen, waarvan 6 die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers.

Bij de woningen en appartementen zijn er geen parkeerplaatsen of garages voorzien op het maaiveld. Onder de 2 appartementsgebouwen zijn er wel 80 ondergrondse parkeerplaatsen beschikbaar. Enkel aan de uithoeken zijn nog duidelijk afgebakende parkeerplaatsen voorzien. Daarbuiten mag niet geparkeerd worden, zodat de wijk een paradijs moet worden voor de vele kinderen die hier zullen wonen.

De woningen zijn zodanig gebouwd dat ook vanuit de woningen in de Mezenstraat iedereen zicht blijft hebben op het open landschap van de polders richting Dudzele, de Damse Vaart en het mooie kasteel De Groene Poort langs de Dudzeelsesteenweg. Ook de Hoeve Delaere wordt ondertussen met respect voor de erfgoedwaarde gerestaureerd en omgevormd tot 3 private woningen.

Naast de woningen wordt nu de laatste hand gelegd aan de groenaanleg, met aandacht voor de toekomstige bewoners en hun kinderen, maar ook met respect voor de natuurlijke omgeving. Er is zelfs plaats voorzien voor zwaluwen en vleermuizen.  Er zijn zitbanken en speeltuigen voor kleine kinderen en een toekomstige boomgaard met avontuurlijke spelelementen. Ook voor fietsers is alles voorzien, zodat men in 5 minuten in het centrum van de wijk Sint-Jozef kan zijn. De eerste bewoners zouden vanaf mei moeten kunnen verhuizen.

Nieuws

vernieuwde atletiekpiste Sport Vlaanderen ingehuldigd

Brugge neemt vandaag een indrukwekkende sportieve horde. Eind oktober 2023 zijn de werkzaamheden gestart voor de renovatie van de atletiekpiste op de site Sport Vlaanderen en vandaag kunnen we het resultaat aan het grote publiek voorstellen. De piste kreeg een zeer grondige totaalrenovatie. Er werd een hedendaagse Mondo-toplaag voorzien die van absolute topkwaliteit is en in aanmerking komt voor wedstrijden en kampioenschappen op het hoogste niveau.  Ook alle kampnummers (werpnummers, hoogspringen, verspringen, …) werden van nieuwe infrastructuur voorzien. De vernieuwingen zorgen ervoor dat alle onderdelen van atletiek - onder meer hardlopen, hordelopen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen, … - opnieuw degelijk en op topniveau kunnen worden beoefend.

randvoorwaarden vastgelegd herbestemming stationsgebouw

De NMBS besliste om de stationshal en de bovenliggende kantoren niet meer te gebruiken. De stad kijkt vooruit en wil voor deze ruimtes vastleggen wat hier in de toekomst mogelijk is. Het CBS besliste over de randvoorwaarden voor een toekomstige invulling.

Open Ruimte Plan Brugge

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om een Open Ruimte Plan voor Brugge op te maken. Dit is een plan om te investeren in open ruimte en die  ruimtes ook met elkaar te verbinden.