nieuwe woningen van Brugse Maatschappij voor Huisvesting in Koolkerke

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In de André Goossensstraat te Koolkerke is door de Brugse Maatschappij voor Huisvesting een nieuwe woonwijk gebouwd die nu klaar is voor gebruik. In totaal zijn er 79 woongelegenheden gebouwd. Hiervan zullen er 43 verhuurd en 36 verkocht worden. Een geslaagd project met veel aandacht voor een duurzame invulling van de wijk.

Er werd al voor de eerste keer onderhandeld over de aankoop van deze grond met hoeve in 1974. In 1979 werd de grond aangekocht, maar pas in 2008 werd beslist om er een bouwproject op te starten. De hoeve zelf stond al vele jaren leeg en de weiden werden vooral gebruikt om paarden te laten grazen. Het project bestaat uit 38 woningen gebouwd met 2, 3, 5, 6 en 7 slaapkamers. 36 van deze woningen zullen verkocht worden. Daarnaast zijn er nog 41 appartementen, waarvan 12 met 3 slaapkamers voor gezinnen met 1 of 2 kinderen, 23 appartementen met 2 slaapkamers voor kleine gezinnen en alleenstaanden, en 6 éénslaapkamerappartementen, waarvan 6 die aangepast zijn voor rolstoelgebruikers.

Bij de woningen en appartementen zijn er geen parkeerplaatsen of garages voorzien op het maaiveld. Onder de 2 appartementsgebouwen zijn er wel 80 ondergrondse parkeerplaatsen beschikbaar. Enkel aan de uithoeken zijn nog duidelijk afgebakende parkeerplaatsen voorzien. Daarbuiten mag niet geparkeerd worden, zodat de wijk een paradijs moet worden voor de vele kinderen die hier zullen wonen.

De woningen zijn zodanig gebouwd dat ook vanuit de woningen in de Mezenstraat iedereen zicht blijft hebben op het open landschap van de polders richting Dudzele, de Damse Vaart en het mooie kasteel De Groene Poort langs de Dudzeelsesteenweg. Ook de Hoeve Delaere wordt ondertussen met respect voor de erfgoedwaarde gerestaureerd en omgevormd tot 3 private woningen.

Naast de woningen wordt nu de laatste hand gelegd aan de groenaanleg, met aandacht voor de toekomstige bewoners en hun kinderen, maar ook met respect voor de natuurlijke omgeving. Er is zelfs plaats voorzien voor zwaluwen en vleermuizen.  Er zijn zitbanken en speeltuigen voor kleine kinderen en een toekomstige boomgaard met avontuurlijke spelelementen. Ook voor fietsers is alles voorzien, zodat men in 5 minuten in het centrum van de wijk Sint-Jozef kan zijn. De eerste bewoners zouden vanaf mei moeten kunnen verhuizen.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧