Renovatie voormalig provinciaal gouvernementsgebouw op Burg 4 door internationale architect

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het college van burgemeester en schepenen leverde een gunstig stedenbouwkundig attest af voor het verbouwen van het voormalige provinciale gouvernementsgebouw op de Burg. Het gebouw – waar op dit moment kunstenaarsatelier ‘De Tank’ in zit - krijgt een multifunctionele invulling met co-working, co-living en reca-/culturele functies. Het ontwerp is van de internationaal gerenommeerde architect David Chipperfield.  

Na de verhuis van de overheidsdiensten kwam het gebouw op de Burg leeg te staan en werd het verkocht. De nieuwe eigenaar zal het bestaande pand verbouwen naar een hedendaags (nieuw)bouwvolume. Hiervoor werd de internationaal gerenommeerde architect David Chipperfield aangesteld, na het doorlopen van een architectuurwedstrijd waarbij zowel de Stad als het Agentschap Onroerend Erfgoed betrokken waren. Het is de eerste keer dat er in Brugge een project wordt gerealiseerd door deze architect. Ik ben dan ook erg trots dat in onze binnenstad straks een kwalitatief en beeldbepalend project van Chipperfield zal staan.

Het huidige ontwerp is het resultaat van een intensief voortraject met een uitgebreid ontwerpend onderzoek in constructieve dialoog met de dienst Omgevingsvergunning en de dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken. Het ontwerp werd ook voorgelegd aan de Expertencommissie Unesco (ECU) die een gunstig advies verleende.

 

Harmonisch architecturaal geheel

Het bestaande pand maakt deel uit van het beschermd stadsgezicht ‘Markt en Burg met Omgeving’. Dit betekent dat onder meer volume, schaal, materialen en architectuur maximaal behouden moeten blijven. Het ontwerp beantwoordt hieraan.

Het volledige gebouw zal worden afgewerkt met verspringende lessenaarsdaken die afhellen naar zowel het Provinciaal Hof als de Burg en Philipstockstraat. Deze dakvorm houdt meer rekening met de context. Het ontwerp staat zo mogelijk nog meer in harmonie met de gouverneursresidentie als zijn voorganger.

Sedert het begin van het ontwerpproces maakte de toren een volwaardig deel uit van het gebouw. De nieuwe versie is minder hoog dan de huidige en is in verhouding met de rest van het complex. De toren zal onderdak bieden aan publiek toegankelijke tentoonstellingsruimtes.

Het gelijkvloers en de bovenste verdieping zullen open zijn voor het publiek. Elke bezoeker zal kunnen genieten van het mooie uitzicht. Het opentrekken van de gelijkvloerse laag zorgt voor een nieuwe interactie met de Burg. Daar waar het huidige kantoorgebouw zich weinig opvallend in de hoek van het plein bevindt, zal de nieuwe realisatie uitnodigend zijn voor het publiek. De gevel wordt opengemaakt en er komt een verbinding met de Philipstockstraat die ook toegang zal geven tot de exporuimte en de tuin.

 

Multifunctionele invulling

Het gebouw krijgt een multifunctionele invulling. Er komt bijvoorbeeld ruimte voor co-working waarbij de gebruikers zullen kunnen genieten van gezamenlijk aangeboden diensten, vergaderruimtes en kantoren, maar ook voor co-living met een 26-tal een- en tweeslaapkamerappartementen en een driekamerappartement. Voor de bewoners is er ook een ondergrondse parking voor ongeveer veertig wagens. De gebruikers van het gebouw krijgen toegang tot een aantal gemeenschappelijke ruimtes en diensten, waaronder een restaurant en bar met buitenterras, een lobby, een tentoonstellings- en eventruimte en sportfaciliteiten.

 

Duurzaamheid

Het gebouw wordt bewust niet volledig gesloopt. Dit is zowel een duurzame als een economische keuze. Het betonskelet wordt behouden en de bestaande gevelpanelen (buitenparament in natuursteen) worden hergebruikt in een heel eigen uitgetekende gevelinvulling. De patine van de hergebruikte natuursteen blijft een mooie referentie naar het oorspronkelijke pand. Het nieuwe gebouw zal aan alle eisen van energiezuinigheid en isolatie voldoen.

Dit is een mooi voorbeeld van hoe ook een zeer hedendaagse hoogkwalitatieve architectuur in combinatie met het gebruik van traditionele materialen (hout, glas, natuur- en baksteen) harmonieus aansluiting kan vinden op een bestaande historische bouwcontext. 

Dit hedendaags gebouw is een nieuwe mijlpaal in de eeuwenlange bouwgeschiedenis van het Burgplein. Het vormt een nieuwe episode komend uit het verleden en kijkend naar de toekomst, een gebouw waarbij we bouwen voor de volgende eeuwen. De hoogstaande architectuur en de polyvalente gebruiksmogelijkheden zullen ervoor zorgen dat het gebouw als nieuw icoon een lange toekomst zal krijgen op de Burg.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.