Stad geeft positief advies voor batterijpark in Zeebrugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Storm NV vraagt een omgevingsvergunning aan voor de bouw van een batterijpark naast het hoogspanningsstation in Zeebrugge. De stad gaf alvast een positief advies dat in de gemeenteraad van 24 april ter goedkeuring werd voorgelegd. De provincie zal een beslissing nemen over deze vergunning.

De stad gaf een positief advies en gaat akkoord met het opnemen van de westelijke ontsluiting in het lokale wegennet zodat deze weg voor fietsers op termijn deel kan worden van fietssnelweg F31. Zo wordt op termijn een aangename fietsverbinding tussen Brugge en Zeebrugge mogelijk.

Het batterijpark komt naast de Simon Stevinhoogspanning. Deze locatie werd gekozen omdat de batterijen dienen aangesloten te worden op het hoogspanningsstation van Elia en nabij energieoverschotten. Die energieoverschotten komen van de windturbines in de buurt en de windturbines op zee die aanlanden in Zeebrugge. Vooral die windturbines zorgen voor de energieoverschotten die in het batterijpark worden opgeslagen. Deze blauwe zone waar het batterijpark gevestigd wordt is bestemd voor gemeenschapsvoorzieningen.

Batterijparken zijn belangrijk om het elektriciteitsnet in evenwicht te houden. Zo’n park zorgt voor de opslag van elektriciteit op het moment dat windturbines en zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan wij allemaal nodig hebben. Op het moment dat er minder geproduceerd wordt dan we nodig hebben, geeft het batterijpark de opgeslagen elektriciteit weer vrij. Hoe meer windturbines er gebouwd worden, hoe meer zonnepanelen we plaatsen, hoe meer batterijparken we nodig hebben om de vraag en het aanbod in evenwicht te brengen.

Storm bouwt een park van 100 MW of 400MWh. Dat betekent dat de batterijen gedurende 4 uur 100 MW elektriciteit kunnen afgeven of gedurende die 4 uur 60.000 gezinnen kunnen voorzien van elektriciteit.

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.