Tegen de zomer komt er verruimd plaatsverbod voor amokmakers op recreatiedomeinen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vóór het begin van het toeristisch seizoen, dat hopelijk naar normale normen kan verlopen in 2021, komt er een geactualiseerde omzend­brief om de overlast in recreatiedomeinen aan te pakken. Naar aanleiding van de incidenten op het strand in Blankenberge vorige zomer, wordt deze omzendbrief mogelijk uitgebreid naar de stranden. Er wordt tevens een voorontwerp van wet aan de ministerraad voorgelegd. Dit antwoordde de minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V) op een mondelinge vraag die ik hierover stelde. Ik ben verheugd met de aanpak en de vooropgestelde timing van de minister. Een verfijnd wettelijk kader is nodig zodat de lokale autoriteiten de instrumenten hebben om in te grijpen.

Elk jaar opnieuw worden we tijdens de zomermaanden geconfronteerd met bezoekers die de boel verzieken in onze recreatiedomeinen en openluchtzwembaden. Vorige zomer zagen we ook de taferelen op het strand van Blankenberge. Dat is niet alleen storend en beangstigend voor de andere gasten. Ook voor het personeel van de recreatiedomeinen is dit allesbehalve aangenaam.  Amokmakers die blijvend de boel komen verzieken horen dan ook niet thuis in deze domeinen en horen een plaatsverbod te krijgen zodat andere gasten niet hoeven te vrezen dat ze lastiggevallen worden of ongewild in een vechtpartij terecht zullen komen. Ik ben ook blij dat de omzendbrief mogelijks wordt uitgebreid naar de stranden.

De minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden gaf mee dat ze tot een integrale aanpak van de problematiek met een versterkt en daadkrachtig bestuurlijk hand­havings­instrumentarium wil komen. Ze erkende de noodzaak van een systeem van plaatsverboden met verruimde territoriale gelding.

Een werkgroep met academici, domeinbeheerders, vertegenwoordigers van politie, provinciegouverneurs, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, het parket, de FOD Justitie en de regio’s houdt de omzendbrief die ondertussen 15 jaar oud is, onder de loep.

Er wordt ook een evaluatie gemaakt van de handhavingsmogelijkheden die vandaag ter beschikking staan van de lokale overheden in de strijd tegen overlast. Zo kunnen er GAS-boetes opgelegd worden, bestaat er een mogelijkheid om lokaal tijdelijk een plaatsverbod uit te vaardigen. Maar dit belet de amokmakers niet om zich te verplaatsen naar een recreatiedomein in de buurt. Een verruiming is dus noodzakelijk.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.