Vergunning Karmelietessenklooster tot ééngezinswoningen en appartementen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het college van burgemeester en schepenen leverde een omgevingsvergunning af voor het verbouwen en renoveren van het Karmelietessenklooster in de Schuttersstraat tot ééngezinswoningen en appartementen.

Hiermee komt er een einde aan de religieuze bestemming die de site had en wordt er naar de toekomst gekeken. Het project wordt een woonproject waarbij er ook ruimte is voor nieuwe architectuur. Het project omvat de volledige site van het voormalige klooster.

In totaal komen zes grondgebonden eengezinswoningen en twaalf appartementen. Daarnaast wordt de kapel omgebouwd tot loft, en is er een multifunctionele ruimte aanwezig in het gebouw. De bestaande tuin blijft een tuin, onbebouwd en bruikbaar voor de bewoners van het project.

Het gaat hier om een niet-beschermd klooster dat wel opgenomen is in de Inventaris van bouwkundig erfgoed en zeker erfgoedwaarde heeft. Het complex dateert uit verschillende periodes. De site heeft al een religieuze bestemming sinds de eerste helft van de 16de eeuw. De kapel is neogotisch en dateert uit de 19e eeuw. Het klooster zelf werd sinds 1817 gebruikt door de zusters Theresianen die gevlucht waren uit het klooster dat omgevormd werd tot de Weylerkazerne (nu ook een woonproject).

 Aan de hand van een uitgebreide historische studie werd er beslist welke delen historisch waardevol waren en behouden moeten blijven. Aangezien dit op voorhand gebeurd was, kon er direct vertrokken worden van de juiste randvoorwaarden. Op die manier werden de krijtlijnen voor het project duidelijk in samenspraak vastgelegd. De tuin is een waardevolle tuin, die ook al openstond tijdens Open Monumentendag. Het is een groene oase van rust midden in de stad. De tuin is ook opgenomen in het Open Ruimte Beleidsplan dat opgemaakt werd door de Stad als een zone non-tocandi. Dit is een waardevolle tuin die als open ruimte een belangrijke betekenis heeft, ook in de historiek van de site. Dit was in het ontwerp een belangrijk uitgangspunt. Net door de sloop van enkele bestaande gebouwen krijgt het klooster meer ruimte en komt het meer tot zijn recht. De nieuwe functie zorgt voor blijvend gebruik en onderhoud van de gebouwen en de tuin, en zorgt ervoor dat de geest van de plek als klooster niet volledig verloren gaat.

Er komen een aantal nieuwbouwvolumes, bijvoorbeeld aan de Jan Boninstraat.  Hier wordt eenlaagse bebouwing gesloopt. In de plaats komt een eengezinswoning (woning 2), open ruimte met fietsstalplaatsen en een van de toegangen tot het project. De nieuwe woning heeft twee bouwlagen en een hellend dak. Op de gelijkvloerse verdieping is er een zithoek en slaapkamer. Wonen gebeurt op de eerste verdieping. Door de aanwezigheid van bestaande muren is een dakterras aan de eerste verdieping aanvaardbaar. Onder de kap bevindt zich nog een slaapkamer.

Aan de kloostergevels zelf gebeuren een aantal ingrepen zoals het plaatsen van een balkonnetje of het aanpassen van een raamopening. Dit allemaal met respect voor het bestaande karakter van de gebouwen en de site. Wat waardevol is wordt behouden, eventuele nieuwe ramen worden gemaakt op basis van het bestaande model.

De kapel blijft als één entiteit behouden. Er wordt een loft in ondergebracht door de ruimte deels van een verdieping te voorzien, en een zijde als nachtzijde in te richten. Aan de achterzijde wordt er een gevelopening gemaakt die de loft verbindt met de buitenruimte. In het dak komt er een royaal daklicht. De straatgevel krijgt nieuw, opendraaiend, schrijnwerk.

 Op de site komen fietsenstallingen voor de bewoners. Voor parkeren werd een overeenkomst afgesloten met Interparking.  Bewoners kunnen gebruikmaken van de nieuwe parking in de Hugo Losschaertstraat. 

 Er worden beperkt nieuwe verhardingen aangelegd. Centraal ligt een pad in gebakken kleiklinkers richting een zitput en wadi (waterpartij). Rondom is er een slingerend pad in schelpengruis. Vanaf de zitput loopt er dwars een pad richting de nieuwe tuinpoort in de hoge muur aan de Hugo Losschaertstraat (voor onderhoud van de tuin), rechtdoor een pad naar het tuinpaviljoen en als laatste een pad naar een zithoekje met aftappunt voor regenwater. Het slingerend pad loopt meer tussen de bomen en het groen en maakt ook verbinding met de Mariagrot.

Deze historische locatie biedt een unieke woonomgeving voor de toekomstige bewoners. Ik hoop dat de nieuwe bewoners zich er net zo thuis zullen voelen als de zusters Theresianen die hier meer dan 200 jaar woonden.

Nieuws

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak. 

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.