Verplicht conformiteitsattest voor huurwoningen ouder dan 20 jaar

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Sinds 1 januari 2022 moeten verhuurders van huurwoningen ouder dan twintig jaar een conformiteitsattest aanvragen. Dit attest wordt verplicht vanaf de start van het huurcontract.

We willen dat het overal in Brugge aangenaam wonen is. Dat moet een basisvoorwaarde zijn voor zowel jong als oud. 31,4% van de inwoners van Brugge huurt een woning op de private of sociale huurmarkt.

Door het conformiteitsattest te verplichten, kunnen we ervoor zorgen dat huurwoningen ouder dan twintig jaar de minimumnormen halen op het vlak van veiligheid, gezondheid, isolatie en comfort. We willen een kwaliteitsinjectie en een kwaliteitsgarantie geven aan de Brugse huurmarkt.

Het verplicht maken van het conformiteitsattest helpt de meest schrijnende toestanden voorkomen en biedt enige vorm van bescherming voor de huurder. Anderzijds en tegelijkertijd is dit attest ook voor verhuurders zeer interessant, omdat het aangeeft dat de woning in orde was voor ze verhuurd werd. Conformiteitsattesten zijn dus een win-win voor beide partijen.

Zo willen we kwalitatief en menswaardig wonen in Brugge verzekeren voor iedereen.

Huurwoningen vertonen soms gebreken. Deze zijn vaak gemakkelijk te verhelpen. De verhuurder kan de woning eerst zelf toetsen aan de kwaliteitsnormen door middel van checklists die te vinden zijn op www.brugge.be/conformiteitsattest-voor-huurwoningen. Zo kunnen eventuele gebreken in kaart worden gebracht en voorafgaand aan de woningcontrole aangepakt worden.

De vijf meest voorkomende gebreken zijn ontbreken van rookmelders (een verplichting sinds 01/01/20), te lage borstweringen aan de ramen, geen of gebrekkige verluchting in een ruimte met gaskachel of -ketel, wasmachines die zich te dicht bij een bad of douche bevinden en stopcontacten met een niet-aangesloten aardingspen.

De controle van de woning zal gebeuren door 5, nieuw in dienst genomen,  woningcontroleurs. Zij zullen nagaan of de woning voldoet aan de voorgestelde kwaliteitsnormen en zullen wijzen op de eventuele gebreken.

Een woningcontrole duurt, afhankelijk van de grootte van de woning en het aantal vastgestelde gebreken gemiddeld één uur. De kostprijs bedraagt 90,00 euro.

Na het onderzoek kunnen ze, indien gewenst, de verhuurder doorverwijzen naar het woon- of energieloket voor bijkomende adviezen rond renovatiepremies of een gratis renovatiescan.

De verhuurder kan het onderzoek gemakkelijk aanvragen via de website van stad Brugge.

 Met de kwaliteitscontrole willen we niet alleen een kwaliteitsgarantie, we willen ook een dienstverlening aanbieden.

Met de stedelijke opknappremie ondersteunen we bovendien de renovatie van alle woningen waarop de verplichting van het conformiteitsattest van toepassing is.

 Meer info

www.brugge.be/conformiteitsattest-voor-huurwoningen

 Voor verdere inlichtingen in verband met het conformiteitsattest voor huurwoningen kan men terecht op het telefoonnummer 050 32 44 67 of op het e-mailadres [email protected].

 

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.