Woonproject Boevrie geeft nieuwe dynamiek aan buurt

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afbraakwerken zijn gestart aan de voormalige VTI-site in de Boeveriestraat. Nu de leerlingen verhuisd zijn naar de nieuwe gebouwen in de Vaartdijkstraat, kan het woonproject 'Boevrie' van start gaan. Het wordt een mooi project dat oud en nieuw met elkaar verbindt.

De site grenst aan historische belangrijke plaatsen, waaronder de Godelieveabdij. Maar ook de meest waardevolle bebouwing aan de zijde van de Boeveriestraat zal behouden worden in combinatie met nieuwbouw die respect toont voor de omgeving. Het project past dan ook als gegoten binnen ons unesco werelderfgoed. De stilte en rust van de abdij zullen ook terug te vinden zijn binnen dit nieuwe, moderne Begijnhof. Dankzij de grens met de Kloostermuur aan de ene kant en tuinmuren aan de andere kant doet dit nieuwe project inderdaad een beetje denken aan een Begijnhof.

Er komen 135 woongelegenheden gericht op diverse doelgroepen. Er komen zowel woningen met een tuin als grote en kleinere appartementen wat ervoor zorgt dat verschillende doelgroepen de weg vinden naar deze site. Dat is ook de sterkte van dit project, dat jong en oud hier samen zullen wonen en leven. Iedereen moet zich hier thuis voelen!

 Ook de buurt zal kunnen meegenieten van dit nieuwe stukje openbaar domein. Het groen en de open ruimte in het binnengebied nodigen mensen uit om elkaar daar te ontmoeten. Dankzij de doorsteken die voorzien worden zullen fietsers en voetgangers zich vlot en veilig kunnen bewegen richting het Albert I-park en langs het fietspad. De rust wordt ook voor een stuk bewaard door de ondergrondse parkeerplaatsen en fietsenstalling voor de bewoners.

Niet onbelangrijk in dit project is ook dat er vooruit wordt gekeken en aan de toekomst wordt gedacht. We hebben vandaag allemaal te maken met de hoge energieprijzen. Investeren in duurzame energie is dan ook de toekomst. Ik ben blij dat dit project op die kar sprong en elke woning zal voorzien van een warmtepomp die aangesloten zal worden op het BEO-veld van Brugge. Hiermee wordt getoond dat erfgoed en duurzame, groene energie wel degelijk hand in hand samen kunnen gaan. Het is dan ook een mooi voorbeeld voor toekomstige projecten in onze stad.

 Ik ben ervan overtuigd dat Boevrie  een mooie, nieuwe impuls zal geven aan deze buurt en aan de stad. 

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧