Woonproject Boevrie geeft nieuwe dynamiek aan buurt

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afbraakwerken zijn gestart aan de voormalige VTI-site in de Boeveriestraat. Nu de leerlingen verhuisd zijn naar de nieuwe gebouwen in de Vaartdijkstraat, kan het woonproject 'Boevrie' van start gaan. Het wordt een mooi project dat oud en nieuw met elkaar verbindt.

De site grenst aan historische belangrijke plaatsen, waaronder de Godelieveabdij. Maar ook de meest waardevolle bebouwing aan de zijde van de Boeveriestraat zal behouden worden in combinatie met nieuwbouw die respect toont voor de omgeving. Het project past dan ook als gegoten binnen ons unesco werelderfgoed. De stilte en rust van de abdij zullen ook terug te vinden zijn binnen dit nieuwe, moderne Begijnhof. Dankzij de grens met de Kloostermuur aan de ene kant en tuinmuren aan de andere kant doet dit nieuwe project inderdaad een beetje denken aan een Begijnhof.

Er komen 135 woongelegenheden gericht op diverse doelgroepen. Er komen zowel woningen met een tuin als grote en kleinere appartementen wat ervoor zorgt dat verschillende doelgroepen de weg vinden naar deze site. Dat is ook de sterkte van dit project, dat jong en oud hier samen zullen wonen en leven. Iedereen moet zich hier thuis voelen!

 Ook de buurt zal kunnen meegenieten van dit nieuwe stukje openbaar domein. Het groen en de open ruimte in het binnengebied nodigen mensen uit om elkaar daar te ontmoeten. Dankzij de doorsteken die voorzien worden zullen fietsers en voetgangers zich vlot en veilig kunnen bewegen richting het Albert I-park en langs het fietspad. De rust wordt ook voor een stuk bewaard door de ondergrondse parkeerplaatsen en fietsenstalling voor de bewoners.

Niet onbelangrijk in dit project is ook dat er vooruit wordt gekeken en aan de toekomst wordt gedacht. We hebben vandaag allemaal te maken met de hoge energieprijzen. Investeren in duurzame energie is dan ook de toekomst. Ik ben blij dat dit project op die kar sprong en elke woning zal voorzien van een warmtepomp die aangesloten zal worden op het BEO-veld van Brugge. Hiermee wordt getoond dat erfgoed en duurzame, groene energie wel degelijk hand in hand samen kunnen gaan. Het is dan ook een mooi voorbeeld voor toekomstige projecten in onze stad.

 Ik ben ervan overtuigd dat Boevrie  een mooie, nieuwe impuls zal geven aan deze buurt en aan de stad. 

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.