Woonproject Boevrie geeft nieuwe dynamiek aan buurt

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afbraakwerken zijn gestart aan de voormalige VTI-site in de Boeveriestraat. Nu de leerlingen verhuisd zijn naar de nieuwe gebouwen in de Vaartdijkstraat, kan het woonproject 'Boevrie' van start gaan. Het wordt een mooi project dat oud en nieuw met elkaar verbindt.

De site grenst aan historische belangrijke plaatsen, waaronder de Godelieveabdij. Maar ook de meest waardevolle bebouwing aan de zijde van de Boeveriestraat zal behouden worden in combinatie met nieuwbouw die respect toont voor de omgeving. Het project past dan ook als gegoten binnen ons unesco werelderfgoed. De stilte en rust van de abdij zullen ook terug te vinden zijn binnen dit nieuwe, moderne Begijnhof. Dankzij de grens met de Kloostermuur aan de ene kant en tuinmuren aan de andere kant doet dit nieuwe project inderdaad een beetje denken aan een Begijnhof.

Er komen 135 woongelegenheden gericht op diverse doelgroepen. Er komen zowel woningen met een tuin als grote en kleinere appartementen wat ervoor zorgt dat verschillende doelgroepen de weg vinden naar deze site. Dat is ook de sterkte van dit project, dat jong en oud hier samen zullen wonen en leven. Iedereen moet zich hier thuis voelen!

 Ook de buurt zal kunnen meegenieten van dit nieuwe stukje openbaar domein. Het groen en de open ruimte in het binnengebied nodigen mensen uit om elkaar daar te ontmoeten. Dankzij de doorsteken die voorzien worden zullen fietsers en voetgangers zich vlot en veilig kunnen bewegen richting het Albert I-park en langs het fietspad. De rust wordt ook voor een stuk bewaard door de ondergrondse parkeerplaatsen en fietsenstalling voor de bewoners.

Niet onbelangrijk in dit project is ook dat er vooruit wordt gekeken en aan de toekomst wordt gedacht. We hebben vandaag allemaal te maken met de hoge energieprijzen. Investeren in duurzame energie is dan ook de toekomst. Ik ben blij dat dit project op die kar sprong en elke woning zal voorzien van een warmtepomp die aangesloten zal worden op het BEO-veld van Brugge. Hiermee wordt getoond dat erfgoed en duurzame, groene energie wel degelijk hand in hand samen kunnen gaan. Het is dan ook een mooi voorbeeld voor toekomstige projecten in onze stad.

 Ik ben ervan overtuigd dat Boevrie  een mooie, nieuwe impuls zal geven aan deze buurt en aan de stad. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.