Brugge Beweegt app

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Vlaamse sportlandschap is constant in beweging: nieuwe manieren van sport beleven worden geïntroduceerd, innovatieve sport- en bewegingsvormen ontstaan en de manier hoe de sporter hier zelf mee omgaat ondergaat dagelijks een evolutie. Stilstaan is achteruitgaan, zegt het gezegde, dus kijken we naar de toekomst om onze plaats binnen dit alles te bewaren en te zorgen dat we de boot niet missen.

De Stad Brugge en Sport Vlaanderen slaan de handen in elkaar met als doel om de Bruggeling aan het bewegen te brengen. Hiervoor wordt vanaf 2020 een lokaal pilootproject in Vlaanderen opgestart waarbij we willen inzetten op de creatie en ondersteuning van ‘beweeg-bendes’. Dit zijn informele beweeg-gemeenschappen (bvb loop-, fiets- en andere vriendengroepjes) die nu reeds bestaan maar nog geen platform hebben om dit allemaal gestructureerd te bundelen en de mogelijkheid geven om elkaar makkelijk te vinden.

Het spontaan ontstaan van deze communities  heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze nieuwe manier van werken. De modale sportvereniging heeft een zeer gestructureerde werking met vaste trainings- en wedstrijduren waarvan niet of moeilijk afgeweken kan worden, maar dit schrikt net veel mogelijke deelnemers af. Het dagelijkse leven is al zo druk dat men doorgaans liever beweegt en sport op momenten waarop het ons best past en daarvoor spreekt men makkelijkst af via diverse social mediakanalen (Facebook, Whatsapp, …).

Om hierop in te spelen ontwikkelde Sport Vlaanderen een applicatie waarbij het aanbod ‘gematcht’ wordt met de vraag van de gebruiker. Het moet hen in staat stellen om mensen met dezelfde beweeginteresses te vinden en samen kleine ‘beweeg-communities’ op te richten. Het beweegaanbod zal dus als het ware vanuit de doelgroep zelf ontstaan en aanvullend zijn op het reeds aanwezige aanbod vanuit de sportverenigingen. Niets belet echter dat deze hun eigen aanbod ook op de applicatie plaatsen, waardoor men op die manier een overzicht krijgt het totale beweegaanbod in Brugge.

Op termijn zal dit project ook uitgerold worden in gans Vlaanderen en dus fungeert Brugge momenteel als teststad bij de ontwikkeling van de methodieken en de bijhorende technologie. Een opportuniteit die we niet konden laten liggen toen Sport Vlaanderen ons vorig jaar hiervoor contacteerde!

Dit alles speelt perfect in op het meerjarenplan 2019-2024 van de stad Brugge: de partnership met Sport Vlaanderen en de regisseursrol die de stad Brugge hierin opneemt, zijn twee speerpunten die we met het college specifiek erin opgenomen hebben om optimale inzet van middelen en know-how mogelijk te maken.

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.