Brugge Beweegt app

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Vlaamse sportlandschap is constant in beweging: nieuwe manieren van sport beleven worden geïntroduceerd, innovatieve sport- en bewegingsvormen ontstaan en de manier hoe de sporter hier zelf mee omgaat ondergaat dagelijks een evolutie. Stilstaan is achteruitgaan, zegt het gezegde, dus kijken we naar de toekomst om onze plaats binnen dit alles te bewaren en te zorgen dat we de boot niet missen.

De Stad Brugge en Sport Vlaanderen slaan de handen in elkaar met als doel om de Bruggeling aan het bewegen te brengen. Hiervoor wordt vanaf 2020 een lokaal pilootproject in Vlaanderen opgestart waarbij we willen inzetten op de creatie en ondersteuning van ‘beweeg-bendes’. Dit zijn informele beweeg-gemeenschappen (bvb loop-, fiets- en andere vriendengroepjes) die nu reeds bestaan maar nog geen platform hebben om dit allemaal gestructureerd te bundelen en de mogelijkheid geven om elkaar makkelijk te vinden.

Het spontaan ontstaan van deze communities  heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze nieuwe manier van werken. De modale sportvereniging heeft een zeer gestructureerde werking met vaste trainings- en wedstrijduren waarvan niet of moeilijk afgeweken kan worden, maar dit schrikt net veel mogelijke deelnemers af. Het dagelijkse leven is al zo druk dat men doorgaans liever beweegt en sport op momenten waarop het ons best past en daarvoor spreekt men makkelijkst af via diverse social mediakanalen (Facebook, Whatsapp, …).

Om hierop in te spelen ontwikkelde Sport Vlaanderen een applicatie waarbij het aanbod ‘gematcht’ wordt met de vraag van de gebruiker. Het moet hen in staat stellen om mensen met dezelfde beweeginteresses te vinden en samen kleine ‘beweeg-communities’ op te richten. Het beweegaanbod zal dus als het ware vanuit de doelgroep zelf ontstaan en aanvullend zijn op het reeds aanwezige aanbod vanuit de sportverenigingen. Niets belet echter dat deze hun eigen aanbod ook op de applicatie plaatsen, waardoor men op die manier een overzicht krijgt het totale beweegaanbod in Brugge.

Op termijn zal dit project ook uitgerold worden in gans Vlaanderen en dus fungeert Brugge momenteel als teststad bij de ontwikkeling van de methodieken en de bijhorende technologie. Een opportuniteit die we niet konden laten liggen toen Sport Vlaanderen ons vorig jaar hiervoor contacteerde!

Dit alles speelt perfect in op het meerjarenplan 2019-2024 van de stad Brugge: de partnership met Sport Vlaanderen en de regisseursrol die de stad Brugge hierin opneemt, zijn twee speerpunten die we met het college specifiek erin opgenomen hebben om optimale inzet van middelen en know-how mogelijk te maken.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.