Drugsbezit op school terug naar niveau voor corona

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het aantal geregistreerde feiten van drugsbezit op school blijft in ons land al jaren constant. In 2016 ging het om een totaal aantal van 568 vaststellingen, in 2019 waren er nog altijd 528 vaststellingen. Tijdens de coronajaren daalden de vaststellingen met 44,56% (293 vaststellingen) in 2020 en met 55,87% (233 vaststellingen) in 2021, door de organisatie van afstandsonderwijs, maar in de eerste helft van 2022 werden al evenveel registraties voor drugsbezit op school vastgesteld dan in heel 2021. Oost-Vlaanderen, Limburg een Antwerpen blijven de koplopers. Opvallend is dat de verdachten opnieuw ouder zijn dan enkele jaren geleden. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Koplopers

Oost-Vlaanderen, Limburg en Antwerpen zijn al jaren koploper. In 2019 had Oost-Vlaanderen (114) ruim 1/5 van de registraties op hun naam. Ook in 2020 bleef de provincie koploper met 55 registraties (18,77%). Voor het eerste semester van 2022 heeft Limburg voorlopig de meeste feiten (48). Maar Oost-Vlaanderen volgt met 44 registraties en Antwerpen met 37.

Van de geregistreerde verdachten blijft het overgrote deel mannelijk, ook dat blijft doorheen de jaren een constante. De gemiddelde leeftijd van de gebruikers daalde in de periode voor corona. In 2016 lag de gemiddelde leeftijd op 17,3 jaar, in 2020 was dat 16,9 jaar. Nu merken we dat de verdachten terug iets ouder zijn. In het eerste semester van 2022 was dat 17 jaar. Het overgrote deel van de vaststellingen betrof het bezit van cannabis.

Tabel: gemiddelde leeftijd drugsgebruik op school.

2016

17,3

2017

17,2

2018

17,2

2019

16,9

2020

16,9

2021

16,9

2022

17

Het is belangrijk dat we preventief en op vroege leeftijd scholieren informeren over de risico’s en gevaren van drugs. Het begint met een jointje, maar geleidelijk wordt overgeschakeld op hardere drugs. Scholen moeten waakzaam blijven voor druggerelateerde problemen en leerlingen die in contact komen met drugs moeten met deskundigheid begeleid worden. Het CLB kan hierin een rol opnemen. De politiezones kunnen hierover in hesprek gaan met het CLB.

Dat de meest geregistreerde feiten zich voordeden op middelbare scholen, zegt weinig over het gebruik op andere onderwijsniveaus. Door de grote vrijheid en beperkte controle in het hoger onderwijs moeten we uitgaan van een hoog dark number van gebruikers in het hoger onderwijs.

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.