wetsvoorstel bestuurlijke aanhouding bij openbare dronkenschap goedgekeurd

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Mijn wetsvoorstel werd goedgekeurd om bij een veiligheidsopsluiting omwille van openbaar dronkenschap alle procedures van een bestuurlijke aanhouding te volgen. Dat omvat onder meer het recht om een vertrouwenspersoon te mogen raadplegen, recht op medische bijstand, en eventueel een maaltijd.

De aanpassing aan de wet voorziet dat bij een aanhouding omwille van openbaar dronkenschap dezelfde voorwaarden van tel zijn als bij een bestuurlijke aanhouding. Een bestuurlijke aanhouding wordt geregeld door de wet op het politieambt en biedt veel meer garanties voor de aangehoudene.

Zo dient elke ‘bestuurlijk aangehouden persoon’…

  • in kennis te worden gesteld van de vrijheidsberoving,
  • de redenen van de vrijheidsberoving,
  • de maximale duur ervan,
  • de materiële procedure van de opsluiting
  • en de mogelijkheid tot het nemen van dwangmaatregelen.

Een bestuurlijk aangehouden persoon mag tevens vragen dat…

  • er een vertrouwenspersoon verwittigd wordt,
  • heeft recht op medische bijstand,
  • heeft voor de duur van zijn vrijheidsberoving recht op voldoende drinkwater, gebruik van het sanitair en afhankelijk van het tijdstip ook recht op een maaltijd.
  • Een bestuurlijke aanhouding dient ook steeds verricht en geregistreerd te worden door een officier van bestuurlijke politie.

Tot op vandaag werd een aanhouding omwille van openbaar dronkenschap enkel geregeld volgens ‘de wet betreffende de beteugeling van de openbare dronkenschap’, die sui generis tot stand kwam in 1939 en enkel stelt dat ‘een persoon die in een openbare plaats in staat van dronkenschap gevonden wordt en die wanorde, schandaal, of gevaar veroorzaakt, ten minste twee uur en ten hoogste twaalf uur opgesloten kan worden’. Met mijn wetsvoorstel vervalt die minimale duur, maar wordt de maximale duur behouden. Het Comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, vraagt al sinds 2014 om de aanpassing naar een bestuurlijke aanhouding.

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.