500.000m² gebouwen van federale overheid staan leeg

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Met heel wat van de gebouwen die de federale overheid bezit of huurt, gebeurt helemaal niets. Maar liefst 100.000 vierkante meter van de gebouwen die de staat huurt, staat leeg. Daarenboven staat nog eens 400.000 m² van de gebouwen in staatseigendom leeg. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij staatssecretaris Mathieu Michel, bevoegd voor Regie der Gebouwen. Dat zijn 71 voetbalvelden. 

In eigendom

Van de 400.000 m² van de gebouwen waarvan de overheid eigenaar is, bevindt het grootste probleem zich in Namen, met maar liefst 14,8% leegstand ten opzichte van de totale oppervlakte. In Namen staat zo’n 20.000 m² leeg. Bijvoorbeeld het administratieve centrum van Dinant, waar slechts 80 van 5.500 m² in gebruik is. Maar ook het politiebureel in Jemeppe-sur-Sambre staat leeg, 2.126 m² onbenutte vierkante meter. Ook in het Rijksarchief te Namen staat voorlopig nog 3.231 m² leeg.

In Brussel gaat het om 13%, Luxemburg volgt met 11,7%. Het gaat daarbij om gebouwen van diverse aard: kantoorgebouwen, loodsen, het oud vredegerecht, maar ook een rijkswachtkazerne.

Gehuurde gebouwen

Wat de gehuurde gebouwen betreft, ligt het grootste aandeel in Brussel. Maar liefst 70.000 van de 100.000 m² leegstand bevindt zich in Brussel. Grootste boosdoener is het Eurostation. Van de totale oppervlakte van 130.090 staat daar maar liefst 41.050 m² leeg.  Nochtans werden recent nog diverse instellingen verhuist naar het Eurostation. Onder meer Unia, het Steunpunt Armoedebestrijding en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn gehuisvest in het Eurostation.

Dat de federale regering gebouwen huurt is noodzakelijk om haar diensten te huisvesten, alleen stellen we vast dat dit niet efficiënt gebeurt. Het gaat om een enorm onbenut potentieel. Het zijn ruimtes die niet gebruikt worden, en daardoor geld kosten in plaats van opbrengen. Met een ontsporende begroting is dergelijke inefficiëntie ontoelaatbaar.

"Ik roep de staatssecretaris op om de bezettingsgraad in de gebouwen van de overheid dringend te verhogen. Desnoods door onderverhuring. Of anders moeten de huurcontracten stopgezet worden of verkocht.”

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧