500.000m² gebouwen van federale overheid staan leeg

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Met heel wat van de gebouwen die de federale overheid bezit of huurt, gebeurt helemaal niets. Maar liefst 100.000 vierkante meter van de gebouwen die de staat huurt, staat leeg. Daarenboven staat nog eens 400.000 m² van de gebouwen in staatseigendom leeg. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij staatssecretaris Mathieu Michel, bevoegd voor Regie der Gebouwen. Dat zijn 71 voetbalvelden. 

In eigendom

Van de 400.000 m² van de gebouwen waarvan de overheid eigenaar is, bevindt het grootste probleem zich in Namen, met maar liefst 14,8% leegstand ten opzichte van de totale oppervlakte. In Namen staat zo’n 20.000 m² leeg. Bijvoorbeeld het administratieve centrum van Dinant, waar slechts 80 van 5.500 m² in gebruik is. Maar ook het politiebureel in Jemeppe-sur-Sambre staat leeg, 2.126 m² onbenutte vierkante meter. Ook in het Rijksarchief te Namen staat voorlopig nog 3.231 m² leeg.

In Brussel gaat het om 13%, Luxemburg volgt met 11,7%. Het gaat daarbij om gebouwen van diverse aard: kantoorgebouwen, loodsen, het oud vredegerecht, maar ook een rijkswachtkazerne.

Gehuurde gebouwen

Wat de gehuurde gebouwen betreft, ligt het grootste aandeel in Brussel. Maar liefst 70.000 van de 100.000 m² leegstand bevindt zich in Brussel. Grootste boosdoener is het Eurostation. Van de totale oppervlakte van 130.090 staat daar maar liefst 41.050 m² leeg.  Nochtans werden recent nog diverse instellingen verhuist naar het Eurostation. Onder meer Unia, het Steunpunt Armoedebestrijding en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen zijn gehuisvest in het Eurostation.

Dat de federale regering gebouwen huurt is noodzakelijk om haar diensten te huisvesten, alleen stellen we vast dat dit niet efficiënt gebeurt. Het gaat om een enorm onbenut potentieel. Het zijn ruimtes die niet gebruikt worden, en daardoor geld kosten in plaats van opbrengen. Met een ontsporende begroting is dergelijke inefficiëntie ontoelaatbaar.

"Ik roep de staatssecretaris op om de bezettingsgraad in de gebouwen van de overheid dringend te verhogen. Desnoods door onderverhuring. Of anders moeten de huurcontracten stopgezet worden of verkocht.”

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.