Aantal Buurtinformatienetwerken stagneert

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het aantal buurtinformatie netwerken (BIN’s) in Vlaanderen stagneert. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. 

In buurtinformatienetwerken bundelen politie, buurtbewoners en lokale overheden de krachten om de strijd aan te gaan tegen overlast en criminaliteit binnen hun buurt. De belangrijkste doelen zijn goede informatie-uitwisseling en preventie. Burgers contacteren de politie als ze iets verdacht opmerken, maar de politie kan ook aan de burgers vragen alert te zijn voor bepaalde personen of voertuigen. Vanuit Binnenlandse Zaken wordt deze zogenaamde ‘co-productie van de veiligheid’ al enkele jaren aangemoedigd. In de beleidsnota van minister Verlinden wordt bekeken hoe een verruiming van deze vorm van burgerwaakzaamheid mogelijk is na positieve resultaten van een grootschalige onderzoek naar BIN’s in België.

 Daling aantal BIN’s

Waar er tussen 2020 en 2021 nog een toename was van 945 naar 986 BIN’s in Vlaanderen, wijzen voorlopige cijfers erop dat er in 2022 tot nog toe netto slechts één extra BIN werd opgezet. Dat is bijzonder jammer. BIN’s zijn niet alleen een bijzonder nuttig en succesvol instrument in de strijd tegen bijvoorbeeld woninginbraken, ze versterken ook de sociale cohesie in een wijk. Door burgers actief te betrekken bij de veiligheid in de eigen buurt zorgen we ervoor dat men een beetje let op elkaar en dat het veiligheidsgevoel in de buurt vergroot. Ik wil dan ook ook een oproep doen aan de lokale besturen en politiezones om het opzetten van nieuwe BIN’s verder actief te promoten en te faciliteren.

Cijfers

Uit de cijfers blijkt dat de provincie Antwerpen absolute koploper is, met 527 BIN’s. Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant volgen met ruime afstand op plaatsen twee en drie met respectievelijk 281 en 102 BIN’s. West-Vlaanderen en Limburg bungelen achteraan het peloton met 49 en 28 BIN’s.

Deze cijfers bevatten niet de zogenaamde BIN-Z’s. Dat zijn BIN’s specifiek voor zelfstandige ondernemers. Van dit soort BIN’s waren er in 2020 154, in 2020 155 en in 2022 161

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.