Brugge Classic blaast 5 kaarsjes uit op 21 maart

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het wielervoorjaar komt in zicht en ook in Brugge nestelt de koersmicrobe zich. De Brugge Classic, een wielertocht voor sportieve fietsers, viert op 21 maart haar vijfde verjaardag. 

En we kijken ook al uit naar het WK wielrennen die in 2021 in België wordt georganiseerd. ’t Zand, waar we ons nu bevinden, zal 4 dagen lang de aankomstplaats worden van het WK tijdrijden voor  verschillende categorieën: mannen, vrouwen, junioren en de mixed relais (vrouwen en mannen samen). Persoonlijk ben ik enorm fier op het feit dat we dan de absolute top van het wielrennen in Brugge mogen ontvangen.

Maar dat is voor volgend jaar, nu zijn we hier samen om vooruit te kijken naar onze Brugge Classic: het evenement waarbij sportieve fietsers de kans krijgen om zelf even in de huid van een professionele wielrenner te kruipen. Er wordt gereden in drie pelotons, elk met hun eigen richtsnelheid (de 100 km aan 34km/uur, de 75 km aan 30km/uur en de 65 km aan 26km/uur), op tijdelijk afgesloten wegen.  De rit bestaat uit een gezamenlijke aanloop van ruim 10 kilometer op de verkeersvrij gemaakte ring rond de binnenstad: een unieke kans voor de wielerrenners om op de Brugse ring en onder het ’t Zand door te rijden.  Na een korte stop splitsen de fietsers in de drie vooraf bepaalde groepen.  Ze leggen, elk aan een verschillende snelheid, de rest van hun parcours af onder begeleiding van politie, motoseingevers en enkele assistentiewagens. Er is voor elke renner wel iets en ook vrouwen zijn van harte welkom.  Op de 65 km wordt er een tussenstop voorzien en de 100 km is er voor de beter getrainde fietser.

De start- en aankomstplaats is terug het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries.  Daar vinden zowel de inschrijvingen, de vertrekprocedure als het napraten plaats.  Er is ook mogelijkheid tot douchen, verloting van prijzen, enzomeer.

De Brugge Classic is een organisatie van de Stad Brugge en de Brugse wielerclubs Koninklijke Brugse Velosport, Brugse Bikers, Sint-Michielse Trappers, Sint-Trudotrappers, WTC Lobek-Sodibrug en  De Dudzeelse trappers. Ik ben ervan overtuigd dat we kwalitatief hoogstaande evenementen kunnen organiseren door te putten uit de knowhow aanwezig bij de verenigingen en voor de Brugge Classic zitten de clubs mee in de voorbereiding, maar doen ze ook de inschrijvingen, de barmedewerking en zetten ze hun wegkapiteins op de fiets om de pelotons te begeleiden.

Deelnemen aan de Brugge Classic kost 6 euro voor wie aangesloten is bij een wielerfederatie, 8 euro voor niet-leden.  Online betalen kan ook. De deelnemerslimiet ligt, uit veiligheidsoverwegingen, op 600 deelnemers (200 per peloton). Inschrijven kan nog tot maandagavond  16 maart via   www.brugge.be/classic.  Bij niet volzet kan men de dag zelf ook nog inschrijven.  

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧