Brugge Classic blaast 5 kaarsjes uit op 21 maart

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het wielervoorjaar komt in zicht en ook in Brugge nestelt de koersmicrobe zich. De Brugge Classic, een wielertocht voor sportieve fietsers, viert op 21 maart haar vijfde verjaardag. 

En we kijken ook al uit naar het WK wielrennen die in 2021 in België wordt georganiseerd. ’t Zand, waar we ons nu bevinden, zal 4 dagen lang de aankomstplaats worden van het WK tijdrijden voor  verschillende categorieën: mannen, vrouwen, junioren en de mixed relais (vrouwen en mannen samen). Persoonlijk ben ik enorm fier op het feit dat we dan de absolute top van het wielrennen in Brugge mogen ontvangen.

Maar dat is voor volgend jaar, nu zijn we hier samen om vooruit te kijken naar onze Brugge Classic: het evenement waarbij sportieve fietsers de kans krijgen om zelf even in de huid van een professionele wielrenner te kruipen. Er wordt gereden in drie pelotons, elk met hun eigen richtsnelheid (de 100 km aan 34km/uur, de 75 km aan 30km/uur en de 65 km aan 26km/uur), op tijdelijk afgesloten wegen.  De rit bestaat uit een gezamenlijke aanloop van ruim 10 kilometer op de verkeersvrij gemaakte ring rond de binnenstad: een unieke kans voor de wielerrenners om op de Brugse ring en onder het ’t Zand door te rijden.  Na een korte stop splitsen de fietsers in de drie vooraf bepaalde groepen.  Ze leggen, elk aan een verschillende snelheid, de rest van hun parcours af onder begeleiding van politie, motoseingevers en enkele assistentiewagens. Er is voor elke renner wel iets en ook vrouwen zijn van harte welkom.  Op de 65 km wordt er een tussenstop voorzien en de 100 km is er voor de beter getrainde fietser.

De start- en aankomstplaats is terug het Sint-Lodewijkscollege in Sint-Andries.  Daar vinden zowel de inschrijvingen, de vertrekprocedure als het napraten plaats.  Er is ook mogelijkheid tot douchen, verloting van prijzen, enzomeer.

De Brugge Classic is een organisatie van de Stad Brugge en de Brugse wielerclubs Koninklijke Brugse Velosport, Brugse Bikers, Sint-Michielse Trappers, Sint-Trudotrappers, WTC Lobek-Sodibrug en  De Dudzeelse trappers. Ik ben ervan overtuigd dat we kwalitatief hoogstaande evenementen kunnen organiseren door te putten uit de knowhow aanwezig bij de verenigingen en voor de Brugge Classic zitten de clubs mee in de voorbereiding, maar doen ze ook de inschrijvingen, de barmedewerking en zetten ze hun wegkapiteins op de fiets om de pelotons te begeleiden.

Deelnemen aan de Brugge Classic kost 6 euro voor wie aangesloten is bij een wielerfederatie, 8 euro voor niet-leden.  Online betalen kan ook. De deelnemerslimiet ligt, uit veiligheidsoverwegingen, op 600 deelnemers (200 per peloton). Inschrijven kan nog tot maandagavond  16 maart via   www.brugge.be/classic.  Bij niet volzet kan men de dag zelf ook nog inschrijven.  

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.