Cyberaanval Belnet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanop 257.000 plaatsen (IP-adressen) uit 29 landen werd onze overheid via internet aangevallen. De internetaanbieder van de overheid, Belnet, was op 4 mei 2021 het slachtoffer van een georganiseerde cyberaanval. De websites en servers werden doelbewust bestookt met nutteloze aanvragen tot ze overbelast geraakten en blokkeerden. Het netwerk van 200 overheidsdiensten, universiteiten, hogescholen en dit parlement was dinsdag urenlang onstabiel. Werknemers zaten zonder internet, online cursussen vielen in het water, online vergaderingen konden niet doorgaan.

Meer dan ooit zijn we in deze corona-tijden afhankelijk van het internet. Jong en oud, grote organisaties en lokale vzw’s, allen maakten we afgelopen jaar een digitale sprong voorwaarts. Deze aanval is belangrijke wake up call en waarschuwing.

Cyberveiligheid is cruciaal en vergt een integrale aanpak. Zowel internetaanbieders, burgers en ondernemingen als de overheid moeten een tandje bijsteken. De minister van Binnenlandse Zaken besliste al om extra te investeren in de rekrutering bij de politie, in de eerste plaats van IT-profielen.

Nog meer investeren in cyberveiligheid kost veel geld. Maar honderden organisaties en hun duizenden medewerkers die afgelopen dinsdag zware hinder ondervonden of zelfs helemaal niet konden werken, betekent ook een hoge maatschappelijke kost.

We moeten de criminaliteit een stap voor blijven, ook op internet. Ik vroeg de eerste minister dan ook internetcriminaliteit aan te pakken en te investeren in beveiliging.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.