Cyberaanval Belnet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanop 257.000 plaatsen (IP-adressen) uit 29 landen werd onze overheid via internet aangevallen. De internetaanbieder van de overheid, Belnet, was op 4 mei 2021 het slachtoffer van een georganiseerde cyberaanval. De websites en servers werden doelbewust bestookt met nutteloze aanvragen tot ze overbelast geraakten en blokkeerden. Het netwerk van 200 overheidsdiensten, universiteiten, hogescholen en dit parlement was dinsdag urenlang onstabiel. Werknemers zaten zonder internet, online cursussen vielen in het water, online vergaderingen konden niet doorgaan.

Meer dan ooit zijn we in deze corona-tijden afhankelijk van het internet. Jong en oud, grote organisaties en lokale vzw’s, allen maakten we afgelopen jaar een digitale sprong voorwaarts. Deze aanval is belangrijke wake up call en waarschuwing.

Cyberveiligheid is cruciaal en vergt een integrale aanpak. Zowel internetaanbieders, burgers en ondernemingen als de overheid moeten een tandje bijsteken. De minister van Binnenlandse Zaken besliste al om extra te investeren in de rekrutering bij de politie, in de eerste plaats van IT-profielen.

Nog meer investeren in cyberveiligheid kost veel geld. Maar honderden organisaties en hun duizenden medewerkers die afgelopen dinsdag zware hinder ondervonden of zelfs helemaal niet konden werken, betekent ook een hoge maatschappelijke kost.

We moeten de criminaliteit een stap voor blijven, ook op internet. Ik vroeg de eerste minister dan ook internetcriminaliteit aan te pakken en te investeren in beveiliging.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.