Cyberaanval Belnet

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Vanop 257.000 plaatsen (IP-adressen) uit 29 landen werd onze overheid via internet aangevallen. De internetaanbieder van de overheid, Belnet, was op 4 mei 2021 het slachtoffer van een georganiseerde cyberaanval. De websites en servers werden doelbewust bestookt met nutteloze aanvragen tot ze overbelast geraakten en blokkeerden. Het netwerk van 200 overheidsdiensten, universiteiten, hogescholen en dit parlement was dinsdag urenlang onstabiel. Werknemers zaten zonder internet, online cursussen vielen in het water, online vergaderingen konden niet doorgaan.

Meer dan ooit zijn we in deze corona-tijden afhankelijk van het internet. Jong en oud, grote organisaties en lokale vzw’s, allen maakten we afgelopen jaar een digitale sprong voorwaarts. Deze aanval is belangrijke wake up call en waarschuwing.

Cyberveiligheid is cruciaal en vergt een integrale aanpak. Zowel internetaanbieders, burgers en ondernemingen als de overheid moeten een tandje bijsteken. De minister van Binnenlandse Zaken besliste al om extra te investeren in de rekrutering bij de politie, in de eerste plaats van IT-profielen.

Nog meer investeren in cyberveiligheid kost veel geld. Maar honderden organisaties en hun duizenden medewerkers die afgelopen dinsdag zware hinder ondervonden of zelfs helemaal niet konden werken, betekent ook een hoge maatschappelijke kost.

We moeten de criminaliteit een stap voor blijven, ook op internet. Ik vroeg de eerste minister dan ook internetcriminaliteit aan te pakken en te investeren in beveiliging.

Nieuws

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.

Opening sociaal woonproject Peterseliestraat

De voormalige militaire site in de Peterseliestraat in het centrum van Brugge werd herbestemd tot een siociaal huisvestingsproject. De site werd volledig opnieuw ingericht met respect voor het bestaande erfgoed. Er werden 28 sociale woningen ondergebracht en 52 appartementen. De tuin staat ook open voor de buurt.

Arbeidsongevallen met dienstwapens tot minimum beperken

Vorig jaar waren er 19 incidenten met dienstwapens bij de federale en lokale politie. Gemiddeld waren er de voorbije 5 jaar 21 arbeidsongevallen waarbij dienstwapens betrokken waren.