cyberveiligheid - hacking FOD binnenlandse zaken

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Binnenlandse Zaken is de centrale schakel in de besturing en beveiliging van België. We strijden al een jaar tegen een onzichtbare vijand, het coronavirus. Nu blijkt dat er nog andere onzichtbare vijanden onze veiligheid bedreigen: professionele hackers, waarschijnlijk aangestuurd door buitenlandse mogendheden.

Dit is niet het eerste geval van grootschalige spionage. In 2013 werd het netwerk van Proximus gehackt door een vreemde mogendheid. De toenmalige premier zei toen deze spionage scherp te zullen veroordelen en gepast te reageren. Later bleek het te gaan over een hacking door de Britse geheime dienst, een veroordeling bleef uit.

De criminaliteit verlegt zich naar de digitale wereld, en het baart mij grote zorgen dat hackers binnen geraken in belangrijke en gevoelige diensten zoals Binnenlandse Zaken. Stel u voor dat de safe-houses vandaag bekend zouden zijn via hacking? Als de hackers blijven inbreken in de overheid, liggen straks ons medisch dossier, onze sociale rechten, onze nummerplaten, ons juridisch dossier enzo te grabbel.

Dat er op het eerste gezicht geen gegevens zouden gestolen zijn, dat vind ik zeer moeilijk te geloven. Want waarom zouden hackers twee jaar lang infiltreren, met risico om gevat te worden, als er geen nuttige informatie zou te vinden zijn?

Ik riep op om deze spionage klaar en duidelijk te veroordelen, te onderzoek en te bestraffen. Recent werd door de ministerraad de 'cybersecuritystrategie 2.0' goedgekeurd. Ik vroeg ook om dit zo snel mogelijk uit te rollen om tegen 2025 'een van de minst kwetsbare' landen voor cyberaanvallen te worden

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.