Drugsproblematiek in Molenbeek

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

12 schietpartijen op enkele maanden tijd. Meestal gerelateerd aan drugscriminaliteit. De mensen in Molenbeek moeten met een bang hart de straat op. Het lijkt wel de gemeente van 1.000 bommen en granaten.

En uiteraard kijkt men voor de oplossing, zoals steeds, weer naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die moet het maar weer oplossen. Meer politiemensen, meer geld. Maar misschien moeten bepaalde Brusselse politici eerst de hand eens in eigen boezem steken?

Aan het begin van deze legislatuur kantte de burgemeester van Molenbeek, mevrouw Moureaux, zich nog tegen het Kanaalplan. Het kwam erop neer dat heel dat plan nergens op leek. Meer politiemensen? Niet nodig! Menselijkheid dat zou de problemen oplossen…  We zien waar we vandaag staan met die menselijkheid.

Over de fusie van de zes Brusselse politiezones en de bijhorende schaalvoordelen, daar mogen we al helemaal niet over spreken.

Je lost de problemen ook niet op door alleen maar meer politiemensen de straat op te sturen. Geweld bestrijden begint bij het voorkomen dat mensen de stap naar de criminaliteit zetten. We moeten de fundamentele problemen in Molenbeek, en bij uitbreiding Brussel, benoemen. De jeugdwerkloosheid in Brussel bijvoorbeeld. Die blijft hoog. Inburgering? Pas sinds begin deze maand verplicht. In Vlaanderen bestaat die verplichting al 20 jaar. Ook inzake preventiebeleid valt er nog veel te winnen. In het recente verleden wou toenmalige Veiligheidsminister Jambon daar nog Antwerpse sociaal ondernemers voor inschakelen. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Laat iedereen eerst de eigen verantwoordelijkheid opnemen. De lokale politie moet in eerste instantie voldoende capaciteit voorzien. En laat ons dan kijken hoe er kan worden samengewerkt tussen de verschillende niveaus.

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.