Drugsproblematiek in Molenbeek

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

12 schietpartijen op enkele maanden tijd. Meestal gerelateerd aan drugscriminaliteit. De mensen in Molenbeek moeten met een bang hart de straat op. Het lijkt wel de gemeente van 1.000 bommen en granaten.

En uiteraard kijkt men voor de oplossing, zoals steeds, weer naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die moet het maar weer oplossen. Meer politiemensen, meer geld. Maar misschien moeten bepaalde Brusselse politici eerst de hand eens in eigen boezem steken?

Aan het begin van deze legislatuur kantte de burgemeester van Molenbeek, mevrouw Moureaux, zich nog tegen het Kanaalplan. Het kwam erop neer dat heel dat plan nergens op leek. Meer politiemensen? Niet nodig! Menselijkheid dat zou de problemen oplossen…  We zien waar we vandaag staan met die menselijkheid.

Over de fusie van de zes Brusselse politiezones en de bijhorende schaalvoordelen, daar mogen we al helemaal niet over spreken.

Je lost de problemen ook niet op door alleen maar meer politiemensen de straat op te sturen. Geweld bestrijden begint bij het voorkomen dat mensen de stap naar de criminaliteit zetten. We moeten de fundamentele problemen in Molenbeek, en bij uitbreiding Brussel, benoemen. De jeugdwerkloosheid in Brussel bijvoorbeeld. Die blijft hoog. Inburgering? Pas sinds begin deze maand verplicht. In Vlaanderen bestaat die verplichting al 20 jaar. Ook inzake preventiebeleid valt er nog veel te winnen. In het recente verleden wou toenmalige Veiligheidsminister Jambon daar nog Antwerpse sociaal ondernemers voor inschakelen. We weten allemaal hoe dat afgelopen is.

Laat iedereen eerst de eigen verantwoordelijkheid opnemen. De lokale politie moet in eerste instantie voldoende capaciteit voorzien. En laat ons dan kijken hoe er kan worden samengewerkt tussen de verschillende niveaus.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.