erkenning corona als beroepsziekte voor brandweer en politie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ik dring aan bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke om COVID-19 opnieuw als beroepsziekte te erkennen, voor zowel politie als brandweer. Deze erkenning liep af na de eerste golf. Ik wil dit verlengen en retroactief laten toepassen.

Het personeel van onze hulp- en veiligheidsdiensten wordt al anderhalf jaar bijna dagelijks blootgesteld aan de gezondheidsrisico’s van het coronavirus. Tijdens de eerste golf werd corona voor Fedris  erkend als beroepsziekte. Nu houdt Fedris (en minister Vandenbroucke) al maanden de boot af. Door de niet-erkenning als beroepsziekte, moeten besmette brandweerlieden of politiemensen vaak al hun ziektedagen opnemen of vallen ze terug op hun ziekteverzekering. Zij ondervinden daardoor hoge medische facturen en inkomensverlies. De weigering om corona automatisch als beroepsziekte te erkennen is weinig respectvol en zelfs ondankbaar naar de mensen toe die zich elke dag inzetten voor onze veiligheid.

Tijdens de eerste golf werd corona voor politie en brandweer automatisch erkend als beroepsziekte. Sinds december 2020 heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden meermaals vergeefs aangedrongen bij minister Vandenbroucke om deze regeling te verlengen. Ze werd daarin gesteund door de vakbonden en de hulpverleningszones. De bevoegde instantie Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico's) beoordeelde de automatische erkenning als beroepsziekte steeds negatief. De regering werkt aan een regeling om het coronavirus te erkennen in geval van een clusterbesmetting van minimaal vijf personen. Dit is een te nauwe toepassing. “n een combi of brandweerwagen zit de politie of brandweerlui tijdens bepaalde interventies slechts met twee personen, vier personen.

Tijdens interventies kunnen ze vaak ook niet de nodige afstand bewaren met slachtoffers of daders, bijvoorbeeld bij het bevrijden van iemand uit een gekneld voertuig, bij een reanimatie, bij een ondersteuning van een evacuatie voor de ambulanciers, bij een controle-actie waar veel volk samen is, …. “De zware werkomstandigheden van deze eerstelijns  hulpdiensten zijn niet gewijzigd na de eerste golf. Het is dan ook onbegrijpelijk dat deze erkenning is stopgezet in mei vorig jaar.

De niet-erkenning van corona als beroepsziekte heeft financiële gevolgen voor de leden van  de veiligheid- en hulpdiensten. De brandweerzones ontvangen steeds meer berichten van mensen die moeizamer herstellen van een corona-besmetting tijdens een interventie en als gevolg ernstige fysieke, mentale en financiële problemen door deze corona-besmetting.  Ik wil daarom de erkenning verlengen en retroactief laten toepassen. Politiemensen en brandweerlieden stonden er elke dag in het heetst van de crisis. Het kan niet dat zij de dupe worden van hun eigen inzet in een risicovolle job.

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.