gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

Publicatiedatum

Auteur

Kim Lamote

Deel dit artikel

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.

Ik ben tevreden dat dit ontwerp ook aandacht besteed aan de veiligheid van onze brandweerlieden en de medewerkers van de civiele bescherming. Het wetsontwerp voorziet zeer duidelijk dat de camerabeelden ook gebruikt kunnen worden met een bewijskrachtig doel in het kader van geweldsincidenten tegen hun persoon. Enkele maanden geleden keurden we in dat kader ook al het wettelijk kader voor bodycamgebruik door de politie goed. Bodycams worden, op vraag van de GBA, uitdrukkelijk uitgesloten uit het toepassingsgebied van dit wetsontwerp. Zoals ik bij de bespreking van het ontwerp rond de politie al aangaf, is onze fractie echter wel overtuigd van de meerwaarde van de bodycam voor de diensten van de Civiele Veiligheid. De nieuwjaarsnacht heeft nogmaals verwerpelijke voorvallen van geweld tegen hun persoon met zich meegebracht. We moeten inzetten op alle mogelijke instrumenten, preventief en repressief, om dat naar de toekomst toe te voorkomen. Ik vroeg de minister naar een stand van zaken en welke initiatieven nog lopende zijn.

Daarnaast gaf ik ook mee dat in Nederland de hoofdconducteurs en servicemedewerkers van de spoorwegen zullen worden uitgerust met bodycams. Ik vroeg om dit ook hier verder te onderzoeken.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.