gedachtewisseling spoorwegpolitie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ik nam deel aan een gedachtewisseling met de minister van binnelandse zaken over de spoorwegpolitie. Ik stel vast dat het onveiligheidsgevoel bij de treinreizigers achteruit lijkt te gaan. Ook het aantal geweldsincidenten gericht tegen personeelsleden van de vervoersmaatschappijen neemt toe. Er zou dus een belangrijke rol weggelegd moeten zijn voor de Spoorwegpolitie bij de aanpak van deze problematieken.

Toch verneem ik van mensen op het terrein dat de motivatie bij de Spoorwegpolitie vandaag bijzonder laag is. Dit komt voornamelijk door de onderbezetting van het aantal medewerkers. Die personeelsproblematiek bij de Spoorwegpolitie is verre van nieuw. In de vorige legislatuur uitte ik reeds mijn bezorgdheid toen er signalen waren dat toenmalig minister Jambon de Spoorwegpolitie in Brugge wou afbouwen. De minister kondigde aan de Spoorwegpolitie prioriteit geniet bij de rekrutering voor de invulling van die personeelskaders. Ondertussen moeten we de mensen en middelen die wel beschikbaar zijn, zo efficiënt mogelijk inzetten. 

Om de veiligheid in de stationsomgevingen te garanderen, is er nood aan een sterke samenwerking tussen de Spoorwegpolitie en de lokale politie. In Brugge, waar de stationsomgeving soms geteisterd wordt door vechtpartijen, zien we die noodzaak ook. Onze West-Vlaamse korpschefs geven echter aan dat ze weinig of geen rekening meer houden met de mogelijke inzet van de Spoorwegpolitie omdat ze weinig inzet kunnen leveren.  

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.