gedachtewisseling spoorwegpolitie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ik nam deel aan een gedachtewisseling met de minister van binnelandse zaken over de spoorwegpolitie. Ik stel vast dat het onveiligheidsgevoel bij de treinreizigers achteruit lijkt te gaan. Ook het aantal geweldsincidenten gericht tegen personeelsleden van de vervoersmaatschappijen neemt toe. Er zou dus een belangrijke rol weggelegd moeten zijn voor de Spoorwegpolitie bij de aanpak van deze problematieken.

Toch verneem ik van mensen op het terrein dat de motivatie bij de Spoorwegpolitie vandaag bijzonder laag is. Dit komt voornamelijk door de onderbezetting van het aantal medewerkers. Die personeelsproblematiek bij de Spoorwegpolitie is verre van nieuw. In de vorige legislatuur uitte ik reeds mijn bezorgdheid toen er signalen waren dat toenmalig minister Jambon de Spoorwegpolitie in Brugge wou afbouwen. De minister kondigde aan de Spoorwegpolitie prioriteit geniet bij de rekrutering voor de invulling van die personeelskaders. Ondertussen moeten we de mensen en middelen die wel beschikbaar zijn, zo efficiënt mogelijk inzetten. 

Om de veiligheid in de stationsomgevingen te garanderen, is er nood aan een sterke samenwerking tussen de Spoorwegpolitie en de lokale politie. In Brugge, waar de stationsomgeving soms geteisterd wordt door vechtpartijen, zien we die noodzaak ook. Onze West-Vlaamse korpschefs geven echter aan dat ze weinig of geen rekening meer houden met de mogelijke inzet van de Spoorwegpolitie omdat ze weinig inzet kunnen leveren.  

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.