Gezichtsherkenning op luchthaven Zaventem

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Op vraag van het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC) zette de federale politie eerder deze maand het proefproject met automatische gezichtsherkenning op de luchthaven van Zaventem  stop omwille van onduidelijkheden inzake privacy en gegevensbescherming. Onmiddellijk na de stopzetting ervan heeft minister van Binnenlandse Zaken, Pieter De Crem aan de federale politie gevraagd om in overleg te gaan met het COC om het toepassingsgebied, de modaliteiten en de voorwaarden duidelijker af te bakenen zodat het proefproject zo snel mogelijk terug kan worden opgestart. Dit antwoordde de minister tijdens het vragenuurtje in de Kamer op een plenaire vraag die ik hierover stelde.   

Indien uit dit overleg zou blijken dat er alsnog bijkomend wetgevend en reglementair werk nodig is, werk ik graag mee om het wetgevend sluitend te maken. Op lange termijn is er sowieso een wettelijke verankering nodig voor camera’s met gezichtsherkenning zoals dit ook het geval is bij de camera’s voor automatische nummerplaat herkenning, de ANPR-camera’s.

 Dit proefproject is te belangrijk om niet verder te zetten.” Demon: “Het is duidelijk dat het hanteren van systemen voor automatische gezichtsherkenning nog hindernissen bestaan. Toch klinken er vanuit verschillende hoeken, waaronder de politie, positieve geluiden over de toepassing ervan. Nieuwe technologieën zoals gezichtsherkenning zijn van zeer groot belang voor onze veiligheidsdiensten in de strijd tegen terrorisme en de georganiseerde criminaliteit.”.

 De minister van Binnenlandse zaken, Pieter De Crem herhaalde dat het proefproject dat door de federale politie werd opgestart op de luchthaven in Zaventem na de terroristische aanslagen in 2016 alle steun verdient. “Ik zal met de federale politie er dus alles aan doen om het proefproject zo snel mogelijk terug op te starten en zelfs uit te breiden tot andere plaatsen met hoog risico.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.