Noodopvang voor asielzoekers

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Iedere persoon die op straat moet slapen, is er één te veel. Fedasil verkeert in crisis. Dat is geen probleem van de laatste maanden, maar een probleem dat al vier jaar aansleept.

Ondertussen werd ons land reeds verschillende malen door de rechtbank veroordeeld. We moeten er alles aan doen om te vermijden dat we dwangsommen moeten betalen. Die betalingen zouden immers een gigantisch aanzuigeffect met zich kunnen meebrengen.

We hebben dus dringend nood aan pragmatische oplossingen. We moeten out of the box denken. Maar laat mij zeer duidelijk zijn: onze fractie is absoluut tegen opvang in hotels.  Dat is wat ons betreft geen oplossing. We kijken ook naar de minister van Defensie. Defensie heeft tenten, defensie heeft domeinen… We roepen minister Dedonder op om mee te werken aan een humane oplossing.

Wie oplossingen zoekt, moet uiteraard ook de oorzaken van de problemen benoemen. Ongeveer de helft van de personen die hier asiel aanvragen, heeft reeds een procedure lopende in een andere EU-lidstaat en heeft daar recht op opvang. We moeten die mensen naar daar terugsturen. Er is nood aan een betere en snellere aanpak hiervoor op Europees niveau.

De asielprocedures moeten korter. Deze regering heeft daarom geïnvesteerd in bijkomend personeel voor de asieldiensten. Ook het Migratiewetboek zal hieraan bijdragen. Anderen hebben er vaak over getoeterd, maar het is onder CD&V dat die werkzaamheden echt zijn opgestart. 

Ik vroeg de nieuwe staatssecretaris van asiel en migratie wat zij zal ondernemen om dwangsommen te vermijden.

Nieuws

Deze zomer terug zwemmen in de Brugse reien

Op 29 juni 2024 is de zwemzone aan de Coupure opnieuw open. Liefhebbers van openwaterzwemmen kunnen er terecht tot en met zondag 1 september voor een frisse duik in onze Brugse Reien. Een unieke belevenis! De zwemzone bevindt zich aan de Coupure, met ingang aan de Predikherenrei. Zwemmen kan elke dag van 13.00 tot 20.00 uur. Redders houden een oogje in het zeil. Zwemmen is er gratis.

 

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.