Tussenkomst hulpverleningsdiensten

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afgelopen maanden hebben we in de commissie Binnenlandse Zaken verschillende personen gehoord van de brandweer, van de civiele bescherming en van de noodcentrales. Zij schetsten de bestaande toestand van hun dienst. Ze spaarden daarbij hun kritiek niet. Een gebrek aan brandweerlui om wagens te bemannen, de Vlaamse kazerne van de civiele bescherming die niet op volle kracht werkt en een gebrek aan personeel en deftig materiaal bij de noodcentrales.

Na de gasramp in Gellingen werd beslist de civiele veiligheid grondig te hervormen. Dat was een terechte keuze. Een dergelijke grote hervorming kan men ook niet op 1, 2, 3 doorvoeren. Uiteindelijk werd deze in 2015 voltooid. Uit de verschillende hoorzittingen die we gehouden hebben blijkt dat de hervorming verschillende problemen met zich mee hebben gebracht. Hier mogen we niet blind voor blijven. Een grondige evaluatie dringt zich op.

Tevens blijken bepaalde keuzes van de vorige minister van Binnenlandse Zaken niet tot het gewenste resultaat te hebben geleid. Zo heeft de keuze voor de gebouwen in Brasschaat om de enige kazerne in Vlaanderen van de civiele bescherming in onder te brengen, niet geleid tot een goed werkende kazerne.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧