Tussenkomst hulpverleningsdiensten

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afgelopen maanden hebben we in de commissie Binnenlandse Zaken verschillende personen gehoord van de brandweer, van de civiele bescherming en van de noodcentrales. Zij schetsten de bestaande toestand van hun dienst. Ze spaarden daarbij hun kritiek niet. Een gebrek aan brandweerlui om wagens te bemannen, de Vlaamse kazerne van de civiele bescherming die niet op volle kracht werkt en een gebrek aan personeel en deftig materiaal bij de noodcentrales.

Na de gasramp in Gellingen werd beslist de civiele veiligheid grondig te hervormen. Dat was een terechte keuze. Een dergelijke grote hervorming kan men ook niet op 1, 2, 3 doorvoeren. Uiteindelijk werd deze in 2015 voltooid. Uit de verschillende hoorzittingen die we gehouden hebben blijkt dat de hervorming verschillende problemen met zich mee hebben gebracht. Hier mogen we niet blind voor blijven. Een grondige evaluatie dringt zich op.

Tevens blijken bepaalde keuzes van de vorige minister van Binnenlandse Zaken niet tot het gewenste resultaat te hebben geleid. Zo heeft de keuze voor de gebouwen in Brasschaat om de enige kazerne in Vlaanderen van de civiele bescherming in onder te brengen, niet geleid tot een goed werkende kazerne.

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.