Urban sports in hallen oude stelplaats De Lijn

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

In het voorjaar kwamen de Stad en de Vlaamse Vervoersmaatschappij tot een overeenkomst voor de overname van de site stelplaats de Lijn aan het Gaston Roelandtsplein te Assebroek. Zo werden alle gronden rondom de oude hallen waar de bussen vroeger onderhouden werden, inclusief de hallen, eigendom van de Stad. Als opwaardering van de ganse site, gaan we  deze ontsluiten naar de buurt en tegelijk gaven we met het college opdracht aan de sportdienst om een invulling te geven aan de desbetreffende hallen.

Deze hallen zijn omwille van de unieke shed-daken industrieel erfgoed en die moeten dus integraal bewaard blijven. We zijn dus op zoek naar activiteiten die we daarin kunnen onderbrengen en kwamen via marktonderzoek uit op enkele mooie voorbeelden hoe andere steden in Vlaanderen dat aangepakt hebben. Zo zijn is er in Leuven met Hal 5 en de Stelplaats, Antwerpen met Sprk en Kortrijk met Tranzit heel wat inspiratie voorhanden om van die invulling een succesvol verhaal te maken.

Door te gaan gluren bij de buren zijn we op het idee gekomen om in de hallen van onze stelplaats Urban Sports te gaan organiseren. Maar daar houdt het verhaal voor ons echter niet op: we willen een samenwerking tussen verschillende partners die elk een eigen accent kunnen leggen op dit verhaal en zo meer draagvlak creëren bij de buurt en de buurtbewoners. Urban Sports is een verzamelnaam van sporten die zich kenmerken door een vrij, expressief en creatief karakter en die zich afspelen in een ruige, stedelijke omgeving. Het betreft een geheel van sporten en bewegingsvormen die afgeleiden zijn van traditionele sporten en die nu net niet in de gebruikelijke sporthal of -infrastructuur beoefend worden. Denk maar aan free running, mountainbike, boulderen,...

Maar ons concept gaat echter veel breder dan dat. We zijn namelijk niet enkel op zoek naar sport en beleving, maar evenzeer naar de ‘lifestyle’ die ermee gepaard gaat: kunst, graffiti, … zijn slechts enkele van de elementen die voor een unieke totaalbeleving kunnen zorgen. Op deze manier beogen we een kruisbestuiving van activiteiten en een vermenging van de verschillende doelgroepen waardoor het verhaal errond alleen maar sterker wordt.

Om de zoektocht naar één of meerdere partners op te starten heeft de sportdienst een bestek uitgewerkt met richtlijnen hoe de Stad dit graag uitgewerkt ziet. Echter geen rigide regels en voorwaarden, maar eerder richtinggevend hoe de uitbating er zou kunnen uitzien op basis van een aantal principes. Er zal ook niet ingezet worden op slechts één soort sport of bewegingsvorm, maar idealiter wordt dit een mix van sporten en activiteiten om zoveel mogelijk mensen de kans te geven de site en de Urban Sports lifestyle te leren kennen. Het aanbod zelf beantwoordt dan ook aan volgende principes: informeel, toegankelijk, ongebonden, goedkope of zelfs gratis toegang tot de site en de sporten. Daarnaast staan co-creatie en lokale verankering centraal in dit verhaal om de link met de buurt zo sterk mogelijk te maken en het draagvlak te maximaliseren vanaf de start van het project.

De concessieovereenkomst zal vijf jaar lopen, een periode waarin de toekomstige uitbater(s) de kans krijgen om te experimenteren met verschillende sporten en bewegingsvormen, uitbatingsvormen, … en op deze manier willen we de kandidaat-uitbaters stimuleren om te innoveren en te proberen.

Er is een netwerk- en infomoment op dinsdag 8 november om 19.00u in het wijkcentrum Xaverianen waar men vragen zal kunnen stellen en eventueel zelfs samenwerkingen met mogelijke andere partners opzoeken. De voorstellen zelf kunnen rechtstreeks via mail ingediend worden bij de sportdienst ([email protected]) tot en met zondag 8 januari 2023 om 23.59u.

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.