Vanaf 1 juli plaatsverbod voor amokmakers in recreatiedomeinen en aan de kust

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Elk jaar opnieuw worden recreatiedomeinen en openluchtzwembaden tijdens de zomermaanden geconfronteerd met bezoekers die de boel verzieken . Zo vond vorige zomer een grote vechtpartij plaats op het strand van Blankenberge. Dat is storend en beangstigend voor de andere gasten en ook voor het personeel van de recreatiedomeinen is dit allesbehalve aangenaam. 

”Amokmakers die de boel blijven verzieken horen niet thuis in deze domeinen of op het strand. We moeten hen de toegang ontzeggen met een plaatsverbod zodat andere gasten niet hoeven te vrezen dat ze lastiggevallen worden of ongewild in een vechtpartij terecht zullen komen. Vorige zomer diende ik een resolutie in met de vraag om werk te maken van dit plaatsverbod. Ik ben opgetogen dat de minister dit prioritair behandelde en dat de omzendbrief recreatiegebieden en recreatiezones klaar is voor de zomer. In deze omzendbrief staan preventieve en repressieve maatregelen om overlast een halt toe te roepen. Bovendien wordt vanaf 1 juli 2021 het plaatsverbod opgenomen in de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) van de politie zodat elke politiezone personen met een plaatsverbod kan opvolgen.

 

“De vorige omzendbrief inzake overlast in recreatiegebieden en -zones dateert al van 2006 en was aan hernieuwing toe. Mede door mijn resolutie werd versneld werk gemaakt van een nieuwe omzendbrief.” Ik ben tevredendat het plaatsverbod ook werd uitgebreid naar ander recreatiezones zoals de kust.

In de omzendbrief worden mogelijke preventieve en repressieve maatregelen aangereikt om overlast te kunnen onderdrukken. Preventieve maatregelen kunnen bijvoorbeeld zijn: provinciaal overleg, een parkreglement, verplichte reservatie, de aanstelling van een veiligheidscoördinator, sensibilisering van jongeren op school en samenwerking met jeugddiensten of opleidingen voor het personeel.

Om beter te voldoen aan de noden op het terrein wordt ook een bijhorende toolbox aangeboden aan recreatiegebieden en -zones en lokale besturen. De toolbox bevat naast een oplijsting van goede praktijken die als inspiratiebron kunnen dienen, ook informatie over het gebruik van bewakingscamera’s en veiligheidsfuncties zoals de veldwachter, private veiligheid en gemeenschapswacht.

In het verleden merkten we al dat preventieve maatregelen vaak niet volstaan. Dan beschikt het lokaal bestuur ook over enkele repressieve mogelijkheden, in het bijzonder het toegangsverbod, de gemeentelijke administratieve sancties (GAS) of het plaatsverbod. Uiteraard kan ook de politie tussenkomen bij incidenten. De uitbater kan, op basis van het een toegangsverbod, bezoekers die de regels van het parkreglement overtreden de toegang tot het recreatiegebied en -zones ontzeggen. In besloten domeinen met toegangscontrole kan een registratiesysteem van identiteitsgegevens worden overwogen, om eventuele overtreders van het opgelegde toegangsverbod te detecteren. GAS-boetes kunnen dan weer worden opgelegd voor bijvoorbeeld geluidsoverlast, sluikstorten en beschadigingen aan het openbaar domein.

Indien deze maatregelen onvoldoende blijken om veroorzakers van overlast een halt toe te roepen, kan de burgemeester in geval van verstoring van de openbare orde overgaan tot een tijdelijk plaatsverbod van een maand. Dit verbod is tweemaal hernieuwbaar. Het niet-naleven van het plaatsverbod kan worden gesanctioneerd met een GAS-boete. “Het plaatsverbod zal vanaf 1 juli 2021 in de Algemene Nationale Gegevensbank van de politie worden opgenomen. Hierdoor zal elke politieambtenaar bij een politiecontrole onmiddellijk kunnen nagaan of een plaatsverbod van kracht is en de veroorzaker van overlast die zich ondanks het plaatsverbod toch op het recreatiegebied of -zone bevindt, kunnen verwijderen van het gebied. Dit is een grote hulp voor de kustzones,” vertelt het CD&V-kamerlid.

“Dankzij deze omzendbrief kunnen deze zomer dagjestoeristen en tweedeverblijvers ten volle genieten van onze Belgische kust zonder schrik te hebben voor amokmakers die relletjes komen schoppen. Ook voor de lokale politiezones in de kustgemeenten, die het in de zomermaanden al erg druk hebben, is de mogelijkheid van een plaatsverbod een groot hulpmiddel."

Nieuws

90.000 bloemen sieren de stad

Brugge trekt haar zomerkleed aan: vanaf begin mei fleurt de stad opnieuw op met duizenden kleurrijke bloemen die het straatbeeld maandenlang zullen verfraaien. Achter deze jaarlijkse bloemenpracht gaat een grondige voorbereiding vooraf van de stadsmedewerkers van Stad Brugge. Met al deze inspanningen wordt Brugge ook deze zomer weer een uitnodigende plek voor inwoners, bezoekers én passanten.

Autodiefstallen zitten in de lift: meer wijkagenten betekenen meer ogen en oren.

Het aantal diefstallen uit of aan voertuigen is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, dit blijkt uit cijfers die ik recentelijk opvroeg aan Minister van Binnenlandse Zaken. Tussen 2020 en 2023 is het aantal geregistreerde diefstallen uit voertuigen in België gestegen met maar liefst 8.390 incidenten. In 2023 werden er uiteindelijk 41.878 feiten geregistreerd. In het eerste trimester van 2024 waren dit al 9.069 incidenten. De toename van het aantal diefstallen is zorgwekkend. We moeten dringend werk maken van een verhoogd aantal wijkagenten om deze opmars in te dijken. 

Red Courts in de Gulden Kamer, Sint-Kruis

Stad Brugge heeft er een gloednieuwe sportplek bij: het eerste Belgian Red Courtveld, gerealiseerd in samenwerking met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). De Red Court is een minivoetbalveld waar iedereen gratis en zonder reservatie mag op komen voetballen. Het initiatief maakt deel uit van een bredere nationale uitrol waarbij de KBVB in de komende jaren in zo’n 40 steden en gemeenten gelijkaardige velden zal aanleggen.