Voorstelling wetsvoorstel Nationaal toegangsverbod voor recreatiedomeinen in commissie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Ook dit jaar werden we bij de eerste zonnestralen opnieuw geconfronteerd met amokmakers die de rust en orde verstoren in de recreatiedomeinen. Dit zorgt voor zware gevallen van overlast en agressie. Met dit voorstel wil ik deze problematiek een halt toeroepen.

Met haar Omzendbrief inzake overlast in recreatiegebieden en recreatiezones nam minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden in 2021 alvast een waardevol initiatief. Deze omzendbrief omvat verschillende preventieve en repressieve maatregelen die genomen kunnen worden in de strijd tegen overlast in de recreatiegebieden. Uit een evaluatie blijkt dat deze omzendbrief goed gekend is bij de actoren op het terrein en als nuttig wordt ervaren. Op 17 mei van dit jaar werd de omzendbrief van 2021 aangevuld met onder meer bepalingen inzake de rol van private bewakingsagenten en gemeenschapswachten.

Toch stellen we vast dat de omzendbrief niet alle problemen oplost. Daarom willen we voorzien in een uitgebreid en wettelijk veiligheidskader voor recreatiedomeinen door middel van dit wetsvoorstel.

In de eerste plaats verlangen we van uitbaters van recreatiedomeinen dat zij zelf een aantal veiligheidsmaatregelen nemen, zoals het opstellen van een huishoudelijk. De meeste domeinen worden uitgebaat door provinciale of gemeentelijke overheden. Zij voorzien vandaag in de meeste gevallen reeds in dergelijke maatregelen. De impact van deze verplichting kan dus beperkt zijn.

We voorzien de mogelijkheid voor de uitbater om stewards en een veiligheidsverantwoordelijke in te zetten. De Koning zal het werkingskader bepalen. Het is echter de bedoeling dat zij een bemiddelingsrol spelen tussen het publiek en de politie- en hulpdiensten. Ze hebben daarnaast ook een belangrijke informatietaak.

-Voorts voorzien we met dit voorstel in een aantal gedragingen die bestraft zullen kunnen worden met administratieve sancties:

-Het zonder gerechtvaardigde reden gooien of schieten van voorwerpen;

-Het onrechtmatig betreden van het domein;

-Het negeren van de bevelen van de veiligheidsverantwoordelijke, stewards, politie- of hulpdiensten;

Aanzetten tot slagen en verwondingen, haat of woede;

De sancties en de bijhorende strafmaat worden gespiegeld aan de sancties die we terugvinden in de recent door dit parlement gewijzigde Voetbalwet. Het gaat meer bepaald om:

-Administratieve geldboete;

-Domeinverbod, dat nationaal geldt;

-...

Bij de overlast in recreatiedomeinen zijn vaak minderjarigen betrokken. We willen deze wet daarom van toepassing maken op jongeren vanaf 14 jaar. Vanaf die leeftijd mag ervan uitgegaan worden dat men voldoende verantwoordelijkheidszin en onderscheidingsvermogen heeft om de gevolgen van de eigen handelingen op zich te nemen. Het proces-verbaal tot vaststelling van de in dit wetsvoorstel administratiefrechtelijk bestrafte feiten kan enkel door een politieambtenaar worden opgesteld. Bovendien voorzien we in een waarschuwingsmechanisme. De politieambtenaar zal personen die nog geen inbreuk opliepen in de zin van deze wet een officiële waarschuwing kunnen geven.

De FOD Binnenlandse Zaken kan, naar analogie met de Voetbalwet, instaan voor het opleggen van de administratieve sancties. Mogelijks kan deze taak eveneens worden toevertrouwd aan de reeds bestaande Voetbalcel. Zij zijn immers vertrouwd met de materie.

We voorzien in het voorstel eveneens in een domeinverbod als beveiligingsmaatregel ten opzichte van elke persoon die het voorwerp uitmaakt van een proces-verbaal voor feiten bedoeld in dit voorstel. De doelstelling is te vermijden dat de overtreder verder recreatiedomeinen kan bezoeken in afwachting van de sanctie van de ambtenaar. Duur van deze maatregel wordt beperkt tot maximaal 3 maanden.

De betrokkene moet ook gehoord worden op het moment van de feiten om een te vermijden dat een quasi-straf wordt opgelegd aan een persoon die eventueel valabele argumenten heeft om zijn gedrag te verantwoorden. Er is wel een uitzondering voorzien voor het geval dat een verhoor om veiligheidsredenen niet mogelijk is, de betrokkene onder invloed is van drank of bekend staat als agressief of de leider van een groep bezoekers.

Tot slot voorzien we in een mechanisme voor de doorstroming van de noodzakelijke informatie om de domeinverboden te kunnen handhaven. Dit, zoals gezegd, op nationaal niveau.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧