Vooruitblik op voorstelling EU migratiepact

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Woensdag 23 september stelt de Europese Commissie het nieuwe migratiepact voor. Hoewel het migratiethema door de Coronacrisis tijdelijk van de politieke voorgrond verdreven was, staan zowel ons land als de Europese Unie op vlak van asielbeleid voor grote uitdagingen. Dat bewijst de humanitaire ramp in het vluchtelingenkamp te Moria maar al te duidelijk. Voor Europarlementslid Kris Peeters en kamerlid Franky Demon (beiden CD&V) ligt de prioriteit van de hervorming vast: “Wie recht heeft op asiel, moet dat binnen een redelijke termijn krijgen. Wie geen recht heeft, moet binnen een redelijke termijn terug.”

Europese aanpak

Kris Peeters benadrukt het belang van Europese samenwerking. “Zonder terugkeer is het onderscheid tussen vluchtelingen en economische migranten zinloos en zit je eigenlijk met een volledig open grenzenbeleid, waar CD&V zich niet in kan vinden. We moeten naar een streng, maar rechtvaardig systeem waarbij fundamentele rechten ten alle tijden gerespecteerd worden. Daarom moeten we volop voor een Europese coördinatie van terugkeer kiezen en daarop ook inzetten via verdragen met oorsprong- en transitlanden.”

De Europese Volkspartij ijvert ook om de statuten van en procedures voor vluchtelingen in de verschillende lidstaten te harmoniseren. Kris Peeters: “Het drama dat zich te Moria heeft afgespeeld toont dat de huidige Dublinregels aan grondige hervorming toe zijn. De verplichte registratie en opvolging in de grenslanden is inefficiënt en legt een veel te zware druk op landen zoals Griekenland, Italië en Cyprus, met catastrofale gevolgen. De ad hoc oplossingen zoals we zien bij Moria zijn symptoombestrijding, terwijl we het systeem ten gronde moeten veranderen. Gedeelde verantwoordelijkheid en solidariteit tussen de Europese lidstaten is hierin cruciaal. Landen die veel irreguliere migranten op korte tijd binnen krijgen, moeten via een crisismechanisme meteen geholpen worden om de aanvragen te behandelen. Dat moet via een spreiding van asielzoekers, via financiële steun en via hulp bij terugkeer.”

Belgische prioriteiten

Franky Demon: “Gemiddeld keert uit de Europese lidstaten 36,7% van de uitgeprocedeerde vreemdelingen terug. België haalde dat cijfer de afgelopen jaren niet. We moeten tijdens de volgende legislatuur een tandje bijsteken. Politie en DVZ moeten ook meer middelen krijgen om uitgeprocedeerde asielzoekers effectief terug te doen keren. Ook hameren we op de uitvoering van het masterplan rond gesloten centra. Maar de terugkeer moet menselijk verlopen, met voldoende begeleiding en duidelijke informatie voor de asielzoeker.”

Volgens Kamerlid Demon is de aanpak van georganiseerde mensensmokkel een prioriteit: “Smokkelaars maken misbruik van kwetsbare mensen en spelen met hun levens, in ruil voor grof geld. Vaak worden zelfs kinderen het slachtoffer. Dit criminele circuit ligt mede aan de basis van de problematiek van transmigratie.”

De asielzoekers die zich op ons grondgebied mogen vestigen, moeten nog geïntegreerd worden in onze samenleving. Demon: “Het Vlaams inburgeringsbeleid legt de nadruk op economische en maatschappelijke zelfredzaamheid, de snelle verwerving van de Nederlandse taal en het zich eigen maken van de gedeelde normen en waarden van de publieke Vlaamse cultuur. Met ons inburgeringsbeleid nodigen we nieuwkomers uit om een actieve bijdrage te leveren aan de Vlaamse samenleving.”

Nieuws

Vijver Koude Keuken gezuiverd

De vijver van de Koude Keuken is een populaire plek voor vissers dankzij de vele karpers. Ook de Brugse IJsberen nemen er wekelijks een frisse duik, en Duikclub RDS gebruikt de vijver als oefenterrein. Na grondig onderzoek neemt Stad Brugge nu maatregelen om de waterkwaliteit te verbeteren. In totaal wordt 4.500 kilogram coccolietenkrijt met een stadsboot over het water verspreid.

 

Wiletjesplezier: pumptrack on tour

Stad Brugge blijft inzetten op buitenspeelplezier en sport met een mobiele pumptrack: een golvend parcours dat jong en oud uitnodigt om op een leuke en sportieve manier te bewegen. In juni staat de pumptrack opgesteld in het Sint-Donaaspark in Zeebrugge. Daarna reist ze verder naar andere Brugse wijken, waar ze telkens een maand blijft staan. Met deze installatie wil de stad kinderen en jongeren aanmoedigen om meer buiten te spelen.

 

Nieuwe looproutes in Sint-Michiels

Brugge heeft er drie nieuwe ‘Loopbanen’ bij: bewegwijzerde routes van Sport Vlaanderen, gelegen in de buurt van het station aan de kant van Sint-Michiels. Deze routes — een groene lus van 1,7 kilometer, een blauwe van 4,2 kilometer en een oranje van 7 kilometer — zijn ideaal voor werknemers van omliggende bedrijven en overheidsdiensten, maar ook voor studenten van de nabijgelegen (hoge)scholen.