De Bruggeling blijft ondanks duurdere prijzen (ver)bouwen

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De afgelopen jaren waren niet gemakkelijk. We hadden achtereenvolgens de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis. Deze factoren zorgden ervoor dat de prijzen voor grondstoffen de hoogte inschoten. Ook de woningprijzen en bouwmaterialen kenden een hoge stijging. Toch blijkt uit cijfers van het afgelopen jaar dat de Bruggeling ondanks de duurdere prijzen bleef bouwen en verbouwen.

Een terugblik op het afgelopen jaar toont aan dat de cijfers van het aantal omgevingsaanvragen ongeveer stabiel bleef. Er werden in 2022 1.494 stedenbouwkundige dossiers afgehandeld ten opzichte van 1.582 in 2021. Dat zijn gemiddeld 124 dossiers per maand.

Er wordt ook heel wat verbouwd in onze stad. Dat zien we duidelijk aan de opknappremie waar vorig jaar een record aantal aanvragen voor werden aangevraagd. Er werden in 2022 935 dossiers goedgekeurd voor een opknappremie, samen goed voor 2.224.255,73 euro aan premies. In 2021 waren er 799 aanvragen. De stijging is deels te verklaren door de vernieuwde opknappremie die begin 2022 werd doorgevoerd en gericht gepromoot werd. Anderzijds werden ook alle lopende openstaande dossiers aangeschreven om hun facturen in te dienen. Dit is positief voor de Brugse woningmarkt. Voor de meeste werken die via de opknappremie aangevraagd kunnen worden moet de woning namelijk 15 jaar oud zijn. Dit betekent dat vorig jaar zeker 935 woningen verbouwd en aangepast werden naar een moderne en comfortabele woning. Levenslang wonen wordt steeds belangrijker en dan is een comfortabele woning een must.

Voor het eerst kunnen ook relevante cijfers meegegeven worden omtrent erfgoedpremies, een niet onbelangrijke premie in een historische erfgoedstad als Brugge. Ons erfgoed is zeer belangrijk en we ondersteunen mensen dan ook graag om waardevolle panden, beelden en ander erfgoed te restaureren. Er werden in 2022 voor 353.375,87 euro aan erfgoedpremies aangevraagd, goed voor 25 dossiers. Gezien er voor juli 2021 geen systeem was om de erfgoedpremies bij te houden, hebben we geen ouder cijfermateriaal hiervan. Het belang van onze dienst monumentenzorg wordt ook aangetoond door het aantal aanvragen in 2022. De dienst gaf 720 adviezen en behandelde daarnaast 621 infovragen.

Ik ben tevreden dat de Bruggelingen de weg vinden naar onze diensten om stedenbouwkundige vergunningen en premies aan te vragen. Dit toont aan dat we tegemoet komen aan de noden van onze inwoners. Als stad creëren we zo mee een woningmarkt die voldoet aan de hedendaagse eisen.

Nieuws

vernieuwde atletiekpiste Sport Vlaanderen ingehuldigd

Brugge neemt vandaag een indrukwekkende sportieve horde. Eind oktober 2023 zijn de werkzaamheden gestart voor de renovatie van de atletiekpiste op de site Sport Vlaanderen en vandaag kunnen we het resultaat aan het grote publiek voorstellen. De piste kreeg een zeer grondige totaalrenovatie. Er werd een hedendaagse Mondo-toplaag voorzien die van absolute topkwaliteit is en in aanmerking komt voor wedstrijden en kampioenschappen op het hoogste niveau.  Ook alle kampnummers (werpnummers, hoogspringen, verspringen, …) werden van nieuwe infrastructuur voorzien. De vernieuwingen zorgen ervoor dat alle onderdelen van atletiek - onder meer hardlopen, hordelopen, discuswerpen, hink-stap-springen, hoogspringen, kogelslingeren, polsstokhoogspringen, verspringen, … - opnieuw degelijk en op topniveau kunnen worden beoefend.

randvoorwaarden vastgelegd herbestemming stationsgebouw

De NMBS besliste om de stationshal en de bovenliggende kantoren niet meer te gebruiken. De stad kijkt vooruit en wil voor deze ruimtes vastleggen wat hier in de toekomst mogelijk is. Het CBS besliste over de randvoorwaarden voor een toekomstige invulling.

Open Ruimte Plan Brugge

Het College van Burgemeester en Schepenen besliste om een Open Ruimte Plan voor Brugge op te maken. Dit is een plan om te investeren in open ruimte en die  ruimtes ook met elkaar te verbinden.