In 2022 was de provincie Limburg de trieste koploper voor wat betreft vastgestelde feiten van drugsbezit op school. Dat blijkt uit cijfers die ik opvroeg bij zijn partijgenote minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden. In Limburg werden in 2022 in totaal 75 feiten vastgesteld. De andere koplopers zijn de provincies Oost-Vlaanderen (72) en Antwerpen (66).
De politie deed in 2022 in totaal 418 vaststellingen van drugsbezit op school. Het jaar voordien, in 2021, ging het om 232 feiten. “Al kunnen die cijfers moeilijk vergeleken worden, aangezien we in 2020 en 2021 nog te maken hadden met afstandsonderwijs omwille van de coronacrisis. Als we de cijfers vergelijken met die van 2019, het laatste jaar voor corona, valt een lichte verbetering vast te stellen. In 2019 ging het nog om 533 feiten. Al is elke vaststelling er één te veel.
Voor 2023 zijn er nog geen volledige cijfergegevens beschikbaar. In het eerste trimester van vorig jaar werden er 134 vaststellingen gedaan. Dat maakt dat het aantal vaststellingen stabiel lijkt te blijven ten opzichte van 2022.
Veruit de meeste vaststellingen van drugsbezit in onderwijsinstellingen worden gedaan in middelbare scholen. In de grote meerderheid van de gevallen (305) gaat het om bezit van cannabis.
De provincie Limburg is al jarenlang de koploper voor wat betreft het aantal vaststellingen van drugsbezit op school. In 2022 ging het om 75 gevallen. Andere koplopers zijn Antwerpen en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 72 en 66 gevallen. De opvallende hekkensluiter is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daar werden in 2022 ‘slechts’ 14 feiten van drugsbezit op school vastgesteld. Vermoedelijk is er sprake is van een hoger dark number in de hoofdstad. De politie in de hoofdstad moet keuzes maken inzake de prioritaire inzet van haar capaciteit. Allicht kan dit de lagere cijfers een stukje verklaren.
Het is belangrijk dat jongeren voldoende gewezen worden op de gevaren drugsgebruik. We mogen drugsgebruik nooit normaliseren. Een jointje roken kan onschuldig lijken, maar dat is het niet. Uit onderzoek weten we dat het THC-gehalte in cannabis de afgelopen jaren is toegenomen waardoor dus ook de gezondheidsrisico’s toenemen. THC beïnvloedt de normale patronen in de hersenen. Het kan de kans op psychoses of andere psychiatrische aandoeningen op latere leeftijd verhogen en kan leiden tot aandachtstoornissen. Het is daarnaast schadelijk voor het hart en cannabisrook is ook schadelijk voor de longen.