De Koninklijke Roeivereniging oftewel KRB, met het stamnummer 4 dat het in 1869 ontving, is één van de oudste sportverenigingen van de stad. KRB levert al sinds 1928 op regelmatige basis roeiers voor de Olympische Spelen.
Ondertussen is KRB uitgegroeid tot de grootste Vlaamse roeivereniging en barst ze stilaan uit haar voegen. De aanvraag om een nieuwe botenloods naast het clubhuis te zetten, waarvan de vergunningsaanvraag reeds goedgekeurd is en verlengd zal worden, komt er dus niet zomaar.
Uiteraard in de eerste plaats om de opslagcapaciteit van de competitieboten te vergroten, maar zo komt er ook voldoende ruimte om de roeiboten van onder meer de nationale ploeg en bezoekende buitenlandse verenigingen op te slaan tijdens stages. Zo kan KRB haar internationale status behouden.
Bovendien kan de oude en vooral verouderde botenloods dan heringericht worden voor onder andere meer vrouwenkleedkamers. Uit de cijfers blijkt immers dat het aantal vrouwelijke leden door de jaren heen verdubbeld is tot een derde van het totaal aantal leden. Iets wat wij als Stad – die toch zwaar inzet op diversiteit – alleen maar kunnen toejuichen.
Met het vernieuwen van het laatste deel van de technische installaties zal ook de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de roeicampus voor de komende decennia verzekerd zijn. De technische installaties voorzien immers een ruime opvang en stockage van regenwater.
En door het gebruik van een degelijke zuiveringsinstallatie zal het gebruik van stadswater voor de douches kunnen vermeden worden.
En last but not least is er ook het innovatieve aspect met een nieuw loodsbeheersysteem dat door studenten van de Odyssee Hogeschool zal worden uitgewerkt. Dit moet het loodsbeheer transparanter en moderner maken.
Door de Stad wordt al langer ingezet op degelijke duurzame en innovatieve sportinfrastructuur onder meer door het verlenen van investeringssubsidies. In deze is de Stad tussengekomen met 80.000 euro subsidie, de eigen inbreng bedraagt 20.850 euro.