Nieuwe botenloods voor Koninklijke Roeivereniging Brugge

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Koninklijke Roeivereniging oftewel KRB, met het stamnummer 4 dat het in 1869 ontving, is één van de oudste sportverenigingen van de stad. KRB levert al sinds 1928 op regelmatige basis roeiers voor de Olympische Spelen.

Ondertussen is KRB uitgegroeid tot de grootste Vlaamse roeivereniging en barst ze stilaan uit haar voegen. De aanvraag om een nieuwe botenloods naast het clubhuis te zetten, waarvan de vergunningsaanvraag reeds goedgekeurd is en verlengd zal worden, komt er dus niet zomaar.

Uiteraard in de eerste plaats om de opslagcapaciteit van de competitieboten te vergroten, maar zo komt er ook voldoende ruimte om de roeiboten van onder meer de nationale ploeg en bezoekende buitenlandse verenigingen op te slaan tijdens stages. Zo kan KRB haar internationale status behouden.

Bovendien kan de oude en vooral verouderde botenloods dan heringericht worden voor onder andere meer vrouwenkleedkamers. Uit de cijfers blijkt immers dat het aantal vrouwelijke leden door de jaren heen verdubbeld is tot een derde van het totaal aantal leden. Iets wat wij als Stad – die toch zwaar inzet op diversiteit – alleen maar kunnen toejuichen.

Met het vernieuwen van het laatste deel van de technische installaties zal ook de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de roeicampus voor de komende decennia verzekerd zijn. De technische installaties voorzien immers een ruime opvang en stockage van regenwater.

En door het gebruik van een degelijke zuiveringsinstallatie zal het gebruik van stadswater voor de douches kunnen vermeden worden.

En last but not least is er ook het innovatieve aspect met een nieuw loodsbeheersysteem dat door studenten van de Odyssee Hogeschool zal worden uitgewerkt. Dit moet het loodsbeheer transparanter en moderner maken.

Door de Stad wordt al langer ingezet op degelijke duurzame en innovatieve sportinfrastructuur onder meer door het verlenen van investeringssubsidies. In deze is de Stad tussengekomen met 80.000 euro subsidie, de eigen inbreng bedraagt 20.850 euro.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.