Beheersplan Brugse stadsvesten

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Onze Brugse vesten zijn het langste park van Brugge en behoren sinds 2000 tot het unesco werelderfgoed. Sinds 2016 zijn ze ook beschermd stadgezicht. Er werd nu een beheersplan opgemaakt voor de toekomst van onze vesten.

De onderzoeksresultaten zullen de Bruggeling en de vele bezoekers een beter inzicht geven in de grote waarden van de vesten.  Er zijn immers maar weinig middeleeuwse steden die kunnen uitpakken met zo’n oude én goede bewaarde stadsomwallingen.

De aarden wallen, grachten en stadspoorten zijn er nu al meer dan 700 jaar en zorgen er voor dat je nog steeds het middeleeuwse ‘eivormige’ model herkent. Dat maakt Brugge echt uniek.    

In de 19de eeuw was er nochtans een grote druk om de stadsvesten af te graven en om te vormen tot brede boulevards. Dat is gelukkig niet gebeurd. Integendeel. Systematisch werden stukken van de vesten heraangelegd tot een aangename groene wandeling maar met behoud van vier stadspoorten, windmolens, waterhuizen en ander technisch erfgoed.

Naast de artistieke en historische waarden hebben de vesten ook een sociaal-culturele erfgoedwaarde. In Brugge hadden de inwoners en bezoekers namelijk al vroeg een behoefte aan publieke groene ruimte, in functie van gezondheid en ontspanning. Ook nu nemen we dat mee, zodat recreatie en nieuwe initiatieven mogelijk blijven.    

Op veel plekken kom je in en langs de vesten bouwkundig erfgoed tegen en dat maakt uiteraard deel uit van het beheersplan Brugse stadsvesten. Daarom heeft mijn stedelijke dienst Monumentenzorg & Erfgoedzaken mee de schouders gezet onder dit initiatief. Dat zorgt voor een mooie wisselwerking tussen het beheersplan voor de vesten en het beheersplan voor de rest van het werelderfgoedgebied dat eveneens in opmaak is.

Samen zorgen we er voor dat de toekomst van de vesten verzekerd is, door het erfgoed te respecteren en mens en natuur alle kansen te geven. 

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.