Meer zonnepanelen mogelijk in Lissewege

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Lissewege – het witte dorp – en zijn omgeving heeft een hoge historische waarde en is geliefd bij zijn bewoners en bezoekers om het kleinschalige en authentieke karakter. Het is er aangenaam wonen en heerlijk om er te verblijven, te fietsen en wandelen. We vinden het als stad belangrijk om dat pittoreske beeld van één van onze polderdorpen te bewaren.

Maar we worden ook geconfronteerd met de klimaatuitdagingen en de vragen van onze inwoners om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. In bijna het ganse dorp lag dat tot op vandaag vrij moeilijk. We passen daar nu een mouw aan. We laten meer toe en beperken de beeldbepalende straten tot het echte historische hart van Lissewege. Daar schrijven we nog steeds voor dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbaar domein. Op andere plekken kunnen zonnepanelen nu wel, ook als ze zichtbaar zijn. Zo geven we onze bewoners meer mogelijkheden om te investeren in hernieuwbare energie.

Het onderstaande kaartje maakt dit duidelijker. Tot voor kort konden er binnen de paarse afbakening enkel zonnepanelen worden gelegd als ze niet zichtbaar waren vanaf het openbaar domein. Elke doorkijk over velden, tussen huizen over tuinen, op achterkanten of voorkanten van gebouwen telde daarbij.

Vanaf nu kunnen zonnepanelen op veel meer plekken. Ze kunnen overal behalve als ze zichtbaar zijn vanaf de in de rood aangeduide straten en we kijken niet verder dan het huis dat daaraan grenst. Als je de zonnepanelen niet ziet vanaf die rode straten dan kunnen er zonnepanelen worden geplaatst.

 Waar je ze ziet vragen we wel om de panelen mooi te ordenen, in een regelmatig patroon te plaatsen en vragen we eenkleurige (kwaliteitsvolle/ meestal integraal zwarte) panelen te voorzien. We zijn één van de eerste steden in Vlaanderen die zo’n kwaliteitseis opleggen. Maar zo is de impact op het straatbeeld zeer beperkt.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧