Meer zonnepanelen mogelijk in Lissewege

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Lissewege – het witte dorp – en zijn omgeving heeft een hoge historische waarde en is geliefd bij zijn bewoners en bezoekers om het kleinschalige en authentieke karakter. Het is er aangenaam wonen en heerlijk om er te verblijven, te fietsen en wandelen. We vinden het als stad belangrijk om dat pittoreske beeld van één van onze polderdorpen te bewaren.

Maar we worden ook geconfronteerd met de klimaatuitdagingen en de vragen van onze inwoners om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. In bijna het ganse dorp lag dat tot op vandaag vrij moeilijk. We passen daar nu een mouw aan. We laten meer toe en beperken de beeldbepalende straten tot het echte historische hart van Lissewege. Daar schrijven we nog steeds voor dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbaar domein. Op andere plekken kunnen zonnepanelen nu wel, ook als ze zichtbaar zijn. Zo geven we onze bewoners meer mogelijkheden om te investeren in hernieuwbare energie.

Het onderstaande kaartje maakt dit duidelijker. Tot voor kort konden er binnen de paarse afbakening enkel zonnepanelen worden gelegd als ze niet zichtbaar waren vanaf het openbaar domein. Elke doorkijk over velden, tussen huizen over tuinen, op achterkanten of voorkanten van gebouwen telde daarbij.

Vanaf nu kunnen zonnepanelen op veel meer plekken. Ze kunnen overal behalve als ze zichtbaar zijn vanaf de in de rood aangeduide straten en we kijken niet verder dan het huis dat daaraan grenst. Als je de zonnepanelen niet ziet vanaf die rode straten dan kunnen er zonnepanelen worden geplaatst.

 Waar je ze ziet vragen we wel om de panelen mooi te ordenen, in een regelmatig patroon te plaatsen en vragen we eenkleurige (kwaliteitsvolle/ meestal integraal zwarte) panelen te voorzien. We zijn één van de eerste steden in Vlaanderen die zo’n kwaliteitseis opleggen. Maar zo is de impact op het straatbeeld zeer beperkt.

Nieuws

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak. 

Uitreiking Brugse sportprijzen

De Brugse sportprijzen vormen het orgelpunt van het Brugse sportjaar. Verschillende sporters krijgen een trofee of medaille voor hun indrukwekkende prestaties van het voorbije kalenderjaar 2023. Eén sporter of sportclub wordt ook bekroond met de Trofee van Sportverdienste, omwille van een bijzondere jarenlange sportcarrière.