Meer zonnepanelen mogelijk in Lissewege

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Lissewege – het witte dorp – en zijn omgeving heeft een hoge historische waarde en is geliefd bij zijn bewoners en bezoekers om het kleinschalige en authentieke karakter. Het is er aangenaam wonen en heerlijk om er te verblijven, te fietsen en wandelen. We vinden het als stad belangrijk om dat pittoreske beeld van één van onze polderdorpen te bewaren.

Maar we worden ook geconfronteerd met de klimaatuitdagingen en de vragen van onze inwoners om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. In bijna het ganse dorp lag dat tot op vandaag vrij moeilijk. We passen daar nu een mouw aan. We laten meer toe en beperken de beeldbepalende straten tot het echte historische hart van Lissewege. Daar schrijven we nog steeds voor dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbaar domein. Op andere plekken kunnen zonnepanelen nu wel, ook als ze zichtbaar zijn. Zo geven we onze bewoners meer mogelijkheden om te investeren in hernieuwbare energie.

Het onderstaande kaartje maakt dit duidelijker. Tot voor kort konden er binnen de paarse afbakening enkel zonnepanelen worden gelegd als ze niet zichtbaar waren vanaf het openbaar domein. Elke doorkijk over velden, tussen huizen over tuinen, op achterkanten of voorkanten van gebouwen telde daarbij.

Vanaf nu kunnen zonnepanelen op veel meer plekken. Ze kunnen overal behalve als ze zichtbaar zijn vanaf de in de rood aangeduide straten en we kijken niet verder dan het huis dat daaraan grenst. Als je de zonnepanelen niet ziet vanaf die rode straten dan kunnen er zonnepanelen worden geplaatst.

 Waar je ze ziet vragen we wel om de panelen mooi te ordenen, in een regelmatig patroon te plaatsen en vragen we eenkleurige (kwaliteitsvolle/ meestal integraal zwarte) panelen te voorzien. We zijn één van de eerste steden in Vlaanderen die zo’n kwaliteitseis opleggen. Maar zo is de impact op het straatbeeld zeer beperkt.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.