Meer zonnepanelen mogelijk in Lissewege

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Lissewege – het witte dorp – en zijn omgeving heeft een hoge historische waarde en is geliefd bij zijn bewoners en bezoekers om het kleinschalige en authentieke karakter. Het is er aangenaam wonen en heerlijk om er te verblijven, te fietsen en wandelen. We vinden het als stad belangrijk om dat pittoreske beeld van één van onze polderdorpen te bewaren.

Maar we worden ook geconfronteerd met de klimaatuitdagingen en de vragen van onze inwoners om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. In bijna het ganse dorp lag dat tot op vandaag vrij moeilijk. We passen daar nu een mouw aan. We laten meer toe en beperken de beeldbepalende straten tot het echte historische hart van Lissewege. Daar schrijven we nog steeds voor dat zonnepanelen niet zichtbaar mogen zijn vanaf het openbaar domein. Op andere plekken kunnen zonnepanelen nu wel, ook als ze zichtbaar zijn. Zo geven we onze bewoners meer mogelijkheden om te investeren in hernieuwbare energie.

Het onderstaande kaartje maakt dit duidelijker. Tot voor kort konden er binnen de paarse afbakening enkel zonnepanelen worden gelegd als ze niet zichtbaar waren vanaf het openbaar domein. Elke doorkijk over velden, tussen huizen over tuinen, op achterkanten of voorkanten van gebouwen telde daarbij.

Vanaf nu kunnen zonnepanelen op veel meer plekken. Ze kunnen overal behalve als ze zichtbaar zijn vanaf de in de rood aangeduide straten en we kijken niet verder dan het huis dat daaraan grenst. Als je de zonnepanelen niet ziet vanaf die rode straten dan kunnen er zonnepanelen worden geplaatst.

 Waar je ze ziet vragen we wel om de panelen mooi te ordenen, in een regelmatig patroon te plaatsen en vragen we eenkleurige (kwaliteitsvolle/ meestal integraal zwarte) panelen te voorzien. We zijn één van de eerste steden in Vlaanderen die zo’n kwaliteitseis opleggen. Maar zo is de impact op het straatbeeld zeer beperkt.

Nieuws

Begeleid traject 'op naar Dwars door Brugge'

Zondag 12 mei 2024 is opnieuw een hoogdag voor loopliefhebbers in Brugge. De wedstrijd ‘Dwars door Brugge’ is dan aan de 43e editie toe en staat open voor alle loopniveaus. Wie ambitie heeft om deel te nemen en zich gezond en degelijk wil voorbereiden, kan aansluiten op het voorbereidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’. Stad Brugge organiseert dit opnieuw samen met de studenten Sport & Bewegen van Howest.

Loketten in treinstations moeten openblijven

NMBS gaat in heel wat treinstations de loketuren beperken. Niet enkel in een klein landelijk station, maar ook in grote stations wordt er afgebouwd wordt. Onze stations moeten “levendige” ontmoetingsplekken zijn, “levendige” ontmoetingsplekken met meer treinen en met meer reizigers.

gebruik van camera's door civiele veiligheid en brandweer

In de commissie werd een wetsontwerp goedgekeurd voor het gebruik van camera's door diensten van de civiele veiligheid en brandweer. Er is gezocht naar een evenwicht tussen de bescherming van persoonsgegevens en het faciliteren van de opdrachten van de diensten van de civiele veiligheid door middel van cameragebruik. Het kader voorziet dan ook de nodige beschermingsmaatregelen. cd&v is daar tevreden mee. Het programma Big Brother mag dan wel aan een nieuw seizoen begonnen zijn, dat is zeker niet de lijn die cd&v wil doortrekken naar onze ganse maatschappij. Desalniettemin is het wel belangrijk dat we waar dat onze hulpdiensten vooruit kan helpen, technologie kunnen hanteren. De voordelen van het gebruik van camera’s voor verschillende van hun opdrachten, zoals branddetectie en -preventie of het in kaart brengen van een rampgebied, spreken voor zich.