Stad Brugge wint Openruimtebeker

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge krijgt de openruimtebeker van de Vlaamse vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). De beker erkent onze inspanningen om de open ruimte ook echt als groene zones te behouden in plaats van alles vol te bouwen.

Begin 2021 maakte de Stad een strategische visie op voor het ruimtelijk beleid, namelijk het “beleidsplan Ruimte Brugge.” Een belangrijke ambitie daarin is het creëren van een robuust groen-blauw raamwerk. Dat betekent dat we kijken waar we open ruimte willen behouden.

Open ruimte draagt heel veel bij aan de leefbaarheid van de stad. Het zorgt voor een aangename leefomgeving waar inwoners van de stad tot rust kunnen komen, waar gefietst en gewandeld kan worden, waar kinderen kunnen spelen, waar natuur zich kan ontwikkelen en aan landbouw gedaan kan worden. Open ruimte biedt een ongelofelijke meerwaarde aan de rand maar ook in het centrum van de stad.

Open ruimte vrijwaren gebeurt concreet op het niveau van ruimtelijke planning door bijvoorbeeld het herbestemmen van zones van harde naar zachte bestemmingen. Zo zijn er in Brugge verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) waar woonuitbreidingsgebieden waren voorzien. In verschillende van die plannen werd beslist om de woonuitbreidingsgebieden te schrappen en als open ruimte te behouden. Dit betekent dat er in de toekomst niet gebouwd kan worden op deze gebieden. Zo geven we ruimte aan water en groen. Recent werd deze herbestemming nog beslist voor drie gebieden in Assebroek. Op die manier creëren we buffers om het water op te vangen en vermijden we dat woongebieden overstromen.

De Openruimtebeker sterkt ons in de lijn die we hebben uitgezet en nog verder willen uitzetten in ons beleid. Ik bedank de VRP voor deze erkenning en koesteren deze trofee.

Nieuws

Waterwijs Brugge

Brugge wordt Waterwijs. De naam verwijst naar een grootschalig Europees project, dat maximaal inzet op slim beheer van water en een betere waterkwaliteit voor de reien. Zo kan de Stad het hele jaar door optimaal voor het groen zorgen, ook in periodes van langere droogte. Waterwijs maakt deel uit van het klimaatadaptatieplan en wil van Brugge een klimaatrobuuste stad helpen maken. De reien spelen een sleutelrol in het verhaal. Brugge en de projectpartners krijgen zo’n zes miljoen euro steun van European Urban Initiative (EUI) voor de uitvoering.

 

Unieke pluktuin aan de Peter Benoitlaan te Sint-Andries

De groenzone aan de hoek van de Peter Benoitlaan en Ter Lindenhof is onlangs volledig heringericht. Het gebied, dat eerder weinig invulling had, kreeg een frisse en duurzame make-over met fruitbomen, een pluktuin en nieuwe recreatieve voorzieningen voor de buurt.

 

Beleidsprogramma Stad Brugge: 2025 - 2030 'Terug naar de basis. Verzorgd groen en schone straten.'

Vandaag stelde ik samen met mijn collega's het beleidsprogramma 2025-2030 voor onze stad voor 📅.
Het is voor mij het resultaat van veel gesprekken in de wijken, met medewerkers, onderzoek en gecijfer 📊. De Bruggeling wil een propere wijk: goed onderhouden, onkruidvrije plantvakken en een nette straat 🌳🚶‍♂️.
Samen met mijn team gaan we terug naar de basis. Ik stroop graag de mouwen op 💪 voor wijken met verzorgd groen 🌿 en schone straten 🚮. Parken en pleinen worden levendige plekken voor alle generaties 👨‍👩‍👧‍👦.
🔧