Stad Brugge wint Openruimtebeker

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Brugge krijgt de openruimtebeker van de Vlaamse vereniging voor Ruimte en Planning (VRP). De beker erkent onze inspanningen om de open ruimte ook echt als groene zones te behouden in plaats van alles vol te bouwen.

Begin 2021 maakte de Stad een strategische visie op voor het ruimtelijk beleid, namelijk het “beleidsplan Ruimte Brugge.” Een belangrijke ambitie daarin is het creëren van een robuust groen-blauw raamwerk. Dat betekent dat we kijken waar we open ruimte willen behouden.

Open ruimte draagt heel veel bij aan de leefbaarheid van de stad. Het zorgt voor een aangename leefomgeving waar inwoners van de stad tot rust kunnen komen, waar gefietst en gewandeld kan worden, waar kinderen kunnen spelen, waar natuur zich kan ontwikkelen en aan landbouw gedaan kan worden. Open ruimte biedt een ongelofelijke meerwaarde aan de rand maar ook in het centrum van de stad.

Open ruimte vrijwaren gebeurt concreet op het niveau van ruimtelijke planning door bijvoorbeeld het herbestemmen van zones van harde naar zachte bestemmingen. Zo zijn er in Brugge verschillende ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP) waar woonuitbreidingsgebieden waren voorzien. In verschillende van die plannen werd beslist om de woonuitbreidingsgebieden te schrappen en als open ruimte te behouden. Dit betekent dat er in de toekomst niet gebouwd kan worden op deze gebieden. Zo geven we ruimte aan water en groen. Recent werd deze herbestemming nog beslist voor drie gebieden in Assebroek. Op die manier creëren we buffers om het water op te vangen en vermijden we dat woongebieden overstromen.

De Openruimtebeker sterkt ons in de lijn die we hebben uitgezet en nog verder willen uitzetten in ons beleid. Ik bedank de VRP voor deze erkenning en koesteren deze trofee.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.