Verbouwing en uitbreiding voor Sint-Jozefhumaniora

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Sint-Jozefhumaniora kreeg een vergunning om de gebouwen in de Noordzandstraat 44-46, ook bekend als Tabigha, te verbouwen. Er komt ook een uitbreiding van de school door de verbouwing van een pand in de Haanstraat 2. De verbouwing is een samenwerking tussen Sint-Jozef Humaniora en Sint-Jozefsinstituut Handel, toerisme en IT. De scholen kunnen zo meer kwalitatieve ruimtes aanbieden aangepast aan het onderwijs van de 21ste eeuw.

De gebouwen in de Noordzandstraat zijn beter gekend als het voormalige kloosterpand ‘Tabigha’ en dateren uit het begin van de jaren 1940. Een teruggevonden bouwvergunning toont aan dat het voorgaande, impressionante herenhuis, met uitzondering van de kelder, volledig afgebroken werd in functie van het huidige gebouw in een typisch Brugse neogotiek. De school gebruikt momenteel reeds een groot deel van dit bouwblok voor ondermeer de refter, de mini-onderneming (winkeltje) en de sporthal.  In de gebouwen vooraan, zijde Noordzandstraat, was echter ook nog een klooster aanwezig.  Deze delen zijn niet langer als klooster in gebruik en werden aangekocht door de scholengroep Karel de Goede.  Dit gedeelte zal nu omgevormd worden tot klaslokalen.

Vermits het gebouw een belangrijke beeldbepalende waarde heeft in de Noordzandstraat en het om een mooi en gaaf bewaard voorbeeld gaat van Neogotiek, gaat het project uit van behoud van dit pand.  Intern worden wel ingrijpende werken voorzien. Zo komen er nieuwe trappen, een lift, .. maar het uitzicht blijft volledig bewaard.  Door de nieuwe functie zal het gebouw ook meer “leven” met zich meebrengen in deze handelsas dan er met de kloosterfunctie gepaard ging.  Dit is op zich een ideale locatie voor de school om zich te ontplooien.

Daarnaast gebeurt er ook een uitbreiding van de school via een pand in de Haanstraat. Op die manier kan een nieuwe polyvalente ruimte voorzien worden en een nieuwe technische ruimte.  De leerlingen gebruiken deze toegang ook als inkom omdat hier de kortere wandelroute vanuit de Artoisstraat op aansluit. Het verbouwingsprogramma omvat een polyvalente zaal, 5 klaslokalen, nieuw sanitair, een spreeklokaal, de bestaande sportzaal met sanitair en kleedruimte, eetzaal, technische ruimtes en de bestaande handelsruimte.

Brugge is een studentenstad. Ook secundair onderwijs is voor onze stad erg belangrijk. Brugse scholen kampen vaak met plaatsgebrek en het is vaak een moeilijk puzzel om ruimtes te vinden die voldoen aan alle eisen en noden.  Dit project van het Sint-Jozefhumaniora is een goed voorbeeld van hoe de verschillende eisen (oa. toegankelijkheid, brandweer, erfgoed) verzoend werden met de wensen van de school om meer klaslokalen te kunnen gebruiken die voldoen aan de nieuwere vormen van lesgeven en educatie.

Nieuws

1000 km voor Kom op tegen Kanker

15 voetbalvelden aan federale kantoorruimte staat leeg

De Federale regering kocht eind 2021 twee kantoorgebouwen in de buurt van het Noordstation. Onder andere het Crisiscentrum en de Staatsveiligheid moeten daar een plekje krijgen. Er was voorzien dat de werken in oktober 2023 zouden gefinaliseerd zijn. Intussen is dat al verschoven naar het voorjaar van 2026. 5 jaar leegstand dus! De Regie der Gebouwen wijst ondertussen op de ‘omvang en specificiteit’ van de werken als reden voor de vertraging. Ondertussen stapelen de kosten op.

Omgevingsvergunning verzekert duurzame toekomst van Sint-Godelieveabdij

Het college van burgmeester en schepenen heeft op 21 oktober 2024 beslist om een omgevingsvergunning af te leveren voor de Sint-Godelieveabdij in de Boeveriestraat.

In 2023 werd al een eerste omgevingsvergunning afgeleverd voor het restaureren van de tuinmuren. Toen werd ook een kleine deuropening heropend in te tuinmuur, dicht bij ‘The tower of balance’ van afgelopen Triënnale, waardoor bezoekers konden binnenkijken in de boomgaard”Met de huidige aanvraag wordt een grote stap gezet om een duurzame toekomst voor de abdij te verzekeren, waar de diverse tuinen een belangrijk deel van uitmaken. Het slot wordt gerestaureerd met onder andere aanpak van het schrijnwerk (deels herstel, deels nieuw), vernieuwen van de daken, inbrengen van hedendaagse technieken en isolatiemaatregelen.