Verbouwing en uitbreiding voor Sint-Jozefhumaniora

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

Het Sint-Jozefhumaniora kreeg een vergunning om de gebouwen in de Noordzandstraat 44-46, ook bekend als Tabigha, te verbouwen. Er komt ook een uitbreiding van de school door de verbouwing van een pand in de Haanstraat 2. De verbouwing is een samenwerking tussen Sint-Jozef Humaniora en Sint-Jozefsinstituut Handel, toerisme en IT. De scholen kunnen zo meer kwalitatieve ruimtes aanbieden aangepast aan het onderwijs van de 21ste eeuw.

De gebouwen in de Noordzandstraat zijn beter gekend als het voormalige kloosterpand ‘Tabigha’ en dateren uit het begin van de jaren 1940. Een teruggevonden bouwvergunning toont aan dat het voorgaande, impressionante herenhuis, met uitzondering van de kelder, volledig afgebroken werd in functie van het huidige gebouw in een typisch Brugse neogotiek. De school gebruikt momenteel reeds een groot deel van dit bouwblok voor ondermeer de refter, de mini-onderneming (winkeltje) en de sporthal.  In de gebouwen vooraan, zijde Noordzandstraat, was echter ook nog een klooster aanwezig.  Deze delen zijn niet langer als klooster in gebruik en werden aangekocht door de scholengroep Karel de Goede.  Dit gedeelte zal nu omgevormd worden tot klaslokalen.

Vermits het gebouw een belangrijke beeldbepalende waarde heeft in de Noordzandstraat en het om een mooi en gaaf bewaard voorbeeld gaat van Neogotiek, gaat het project uit van behoud van dit pand.  Intern worden wel ingrijpende werken voorzien. Zo komen er nieuwe trappen, een lift, .. maar het uitzicht blijft volledig bewaard.  Door de nieuwe functie zal het gebouw ook meer “leven” met zich meebrengen in deze handelsas dan er met de kloosterfunctie gepaard ging.  Dit is op zich een ideale locatie voor de school om zich te ontplooien.

Daarnaast gebeurt er ook een uitbreiding van de school via een pand in de Haanstraat. Op die manier kan een nieuwe polyvalente ruimte voorzien worden en een nieuwe technische ruimte.  De leerlingen gebruiken deze toegang ook als inkom omdat hier de kortere wandelroute vanuit de Artoisstraat op aansluit. Het verbouwingsprogramma omvat een polyvalente zaal, 5 klaslokalen, nieuw sanitair, een spreeklokaal, de bestaande sportzaal met sanitair en kleedruimte, eetzaal, technische ruimtes en de bestaande handelsruimte.

Brugge is een studentenstad. Ook secundair onderwijs is voor onze stad erg belangrijk. Brugse scholen kampen vaak met plaatsgebrek en het is vaak een moeilijk puzzel om ruimtes te vinden die voldoen aan alle eisen en noden.  Dit project van het Sint-Jozefhumaniora is een goed voorbeeld van hoe de verschillende eisen (oa. toegankelijkheid, brandweer, erfgoed) verzoend werden met de wensen van de school om meer klaslokalen te kunnen gebruiken die voldoen aan de nieuwere vormen van lesgeven en educatie.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.