Voormalig pottenbakkerij ‘Le Hibou’ wordt herbestemd tot unieke woonlocatie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Steenkaai was voor Wereldoorlog II een heel bedrijvig gebied dat mee de geschiedenis van het toenmalige Brugge bepaalde. Vandaag is er nog steeds een restant van die bedrijvigheid van toen, namelijk een gedeelte van de voormalig pottenbakkerij ‘Le Hibou’ of ‘Den Uil’. Er werd nu een vergunning afgeleverd voor de herbestemming van dit gebouw tot 4 woningen. Daarnaast wordt aan de straatzijde ook een nieuwe meergezinswoning met 6 woonentiteiten gebouwd. Ontwikkelaar Liv+ BVBA zal het volledige project uitvoeren.

De voormalige pottenbakkerij ‘Le Hibou’ dateert van 1909 en situeert zich op het binnengebied van de site. Alle latere aanbouwen op de site worden gesloopt waardoor het historische fabriekspand weer vrij komt te staan. Het gebouw wordt nu herbestemd tot 4 woningen met privaat terras en een gedeelde tuin. De indeling van het gebouw in 4 woningen wordt afgestemd op de bestaande structuur waarbij de bestaande raamopeningen behouden blijven. Ook de typerende schouwen en de oude ovens van de fabriek worden gerenoveerd en opgenomen in het ontwerp.

De woningen zullen toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke gang maar ze zijn ook rechtstreeks toegankelijk via een private berging en trap. De bestaande gevelsteen wordt gerenoveerd en de ramen worden vervangen door houten buitenschrijnwerk met eenzelfde verdeling als de oorspronkelijke ramen.

Aan de straatzijde wordt langs de Steenkaai nog een nieuwe meergezinswoning gebouwd die bestaat uit 3 bouwlagen. Deze nieuwbouw zal minstens 4,5m van het fabriekspand liggen. Per bouwlaag worden 2 appartementen voorzien. In totaal komen er dus 6 appartementen.

Er wordt ook voldoende parkeergelegenheid voorzien voor alle woonentiteiten op de site. Het bestaande halfondergronds verdiep onder het voormalig fabriekspand wordt omgevormd en verder uitgebreid tot een halfondergrondse parking voor het volledige project. Er komen 12 parkeerplaatsen, 12 fietsenstallingen onder het historisch pand en 8 fietsenstallingen onder de nieuwe meergezinswoning. Onder die meergezinswoning worden ook nog 6 bergingen voorzien.

Boven de halfondergrondse parking komt een daktuin met terrassen voor de woningen. Deze daktuin geeft ook toegang tot de gemeenschappelijke tuin.

Dit project toont nogmaals aan dat onze historische panden zeker niet afgeschreven zijn maar wel opgewaardeerd kunnen worden tot moderne pareltjes met een geschiedenis.

Nieuws

Ezelstraat krijgt een vernieuwd wegdek

Sinds de heraanleg van de Ezelstraat 1999 is de staat van het wegdek de laatste jaren sterk verslechterd waardoor een ingreep zich opdringt. Het volledige wegdek wordt vernieuwd, zo’n 2.300m² in totaal.

 

Nieuw kunstgrasveld in Gulden Kamer

Het sportcentrum Gulden Kamer in Sint-Kruis is klaar voor een nieuwe toekomst. Het nieuwe kunstgrasveld vergroot de speelbaarheid op de site en biedt topfaciliteiten voor zowel professionele als amateurvoetballers. Dit project is uitgevoerd in het kader van de omgevingsvergunningaanvraag van Cercle Brugge, die een deel van haar werking naar de site wil verplaatsen.

Respect voor stewards begint bij een strikte en uniforme naleving van de Voetbalwet.

Met het kerstvoetbal dat voor de deur staat, roep ik op tot een vredevol voetbalweekend. Uit cijfers die ik opvroeg bij Minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden, blijkt immers dat het geweld in en rond de stadions ten aanzien van andere supporters of stewards elk jaar toeneemt. Niet alleen het aantal uitgeschreven PV’s zit in stijgende lijn, maar ook de uitgevaardigde stadionverboden nemen elk jaar toe. Al te vaak worden stewards het slachtoffer van supportergeweld. Zij zijn een uiterst belangrijk schakel in het veiligheidsbeleid van clubs in België en verdienen meer respect. Indien de naleving van de Voetbalwet niet kan worden gehandhaafd, verliezen steeds meer stewards hun motivatie en engagement en haken ze af. Dat moeten ten allen tijde proberen te vermijden.