Voormalig pottenbakkerij ‘Le Hibou’ wordt herbestemd tot unieke woonlocatie

Publicatiedatum

Auteur

Franky Demon

Deel dit artikel

De Steenkaai was voor Wereldoorlog II een heel bedrijvig gebied dat mee de geschiedenis van het toenmalige Brugge bepaalde. Vandaag is er nog steeds een restant van die bedrijvigheid van toen, namelijk een gedeelte van de voormalig pottenbakkerij ‘Le Hibou’ of ‘Den Uil’. Er werd nu een vergunning afgeleverd voor de herbestemming van dit gebouw tot 4 woningen. Daarnaast wordt aan de straatzijde ook een nieuwe meergezinswoning met 6 woonentiteiten gebouwd. Ontwikkelaar Liv+ BVBA zal het volledige project uitvoeren.

De voormalige pottenbakkerij ‘Le Hibou’ dateert van 1909 en situeert zich op het binnengebied van de site. Alle latere aanbouwen op de site worden gesloopt waardoor het historische fabriekspand weer vrij komt te staan. Het gebouw wordt nu herbestemd tot 4 woningen met privaat terras en een gedeelde tuin. De indeling van het gebouw in 4 woningen wordt afgestemd op de bestaande structuur waarbij de bestaande raamopeningen behouden blijven. Ook de typerende schouwen en de oude ovens van de fabriek worden gerenoveerd en opgenomen in het ontwerp.

De woningen zullen toegankelijk zijn via een gemeenschappelijke gang maar ze zijn ook rechtstreeks toegankelijk via een private berging en trap. De bestaande gevelsteen wordt gerenoveerd en de ramen worden vervangen door houten buitenschrijnwerk met eenzelfde verdeling als de oorspronkelijke ramen.

Aan de straatzijde wordt langs de Steenkaai nog een nieuwe meergezinswoning gebouwd die bestaat uit 3 bouwlagen. Deze nieuwbouw zal minstens 4,5m van het fabriekspand liggen. Per bouwlaag worden 2 appartementen voorzien. In totaal komen er dus 6 appartementen.

Er wordt ook voldoende parkeergelegenheid voorzien voor alle woonentiteiten op de site. Het bestaande halfondergronds verdiep onder het voormalig fabriekspand wordt omgevormd en verder uitgebreid tot een halfondergrondse parking voor het volledige project. Er komen 12 parkeerplaatsen, 12 fietsenstallingen onder het historisch pand en 8 fietsenstallingen onder de nieuwe meergezinswoning. Onder die meergezinswoning worden ook nog 6 bergingen voorzien.

Boven de halfondergrondse parking komt een daktuin met terrassen voor de woningen. Deze daktuin geeft ook toegang tot de gemeenschappelijke tuin.

Dit project toont nogmaals aan dat onze historische panden zeker niet afgeschreven zijn maar wel opgewaardeerd kunnen worden tot moderne pareltjes met een geschiedenis.

Nieuws

Terug sportstrand in zeebrugge deze zomer

De zomer komt eraan, wat betekent dat Sportdienst Brugge opnieuw inzet op het sportstrand in Zeebrugge. Sinds 15 juni is alles klaar en kun je genieten van een zomer vol sport, spel en plezier. Het sportstrand is de hele zomervakantie doorlopend open van 10.30 tot 17.30 uur en bevindt zich ter hoogte van het Badengebouw.

Tijdelijke bestemming voor voormalige Godelievekerk in Sint-Michiels

Begin 2023 kocht Stad Brugge de Godelievekerk in Sint-Michiels van de Emmaüsparochie tegen de prijs van 240.000 euro. In afwachting van een definitieve bestemming vinden nu al een aantal verenigingen / organisaties een tijdelijk onderdak in de voormalige kerk.

125 jaar Cercle Brugge

Cercle Brugge maakt vandaag furore onder het motto ‘1 keer groen, altijd groen’, maar Cercle is allerminst een ‘groentje’ in Brugge. Dit jaar viert ‘onze ploeg van ’t Stad’ de 125ste verjaardag. De geschiedenis gaat dus terug tot 1899 wanneer de broeders Xaverianen binnen een oud-leerlingenverenigingen een sportieve ‘Cercle’ oprichten. Eerst nog met cricket en tennis, maar al snel werd voetbal de meest succesvolle tak.